Gullprisen på spotmarkedet falt mandag (tirsdag norsk tid) til 1,247.10 dollar per unse (31.1 gram), tilsvarende 240 kroner grammet. Dette er den laveste gullprisen på fire måneder, skriver Wall Street Journal,

I begynnelsen av 2013 var en unse gull verdt 1600 dollar, og i 2011 nådde gullprisen sitt høydepunkt, med rundt 1900 dollar per unse.

Sammensatt

Årsaken til at gullprisen faller er sammensatt, men eksperter mener hovedårsaken er at aksje- og verdipapirmarkedene i USA løfter seg, og at flere derfor investerer i aksjer fremfor gull. Investorer investerer i gull når andre markeder faller, for å beskytte sine verdier. Gull holder typisk bedre på verdien enn aksjer og andre verdipapirer i perioder med politisk eller økonomisk uro. Derfor har for eksempel den gradvise nedkjølingen i det spente forholdet mellom Russland og Ukraina trolig ført til at verdien på gull synker.

«Mer elendighet»

Fallet mandag ga syv dager med fall rad, den lengste nedgangen på syv måneder. Nå venter gullhandlere på informasjon fra Den Europeiske Sentralbanken, som er ventet å komme med en ny stimuleringspakke og en oppmykning av restriksjoner i den Europeiske pengepolitikken under et møte torsdag. Fredag kommer det nye sysselsettingstall fra USA. Begge disse hendelsene vil trolig påvirke gullprisen.

– Dte er to krefter som virker mot hverandre. raske penger trekker gullprisene ned, og markedet vil prise inn et Sentralbankens nye politikk og sysselsettingstallene fra USA. Dersom Sentralbanken gjennomfører endringene og sysselsettingen er bedre enn forventet, så tror jeg det blir mer elendighet for gullprisen, sier Robin Bhar, analytiker ved Société Générale til Fox Business.

Lavere etterspørsel

Tirsdag tok prisen på gull levert i august seg litt opp, men presset mot gullprisen er ventet å holde seg.

– Dette er ikke annet enn en liten stopp i nedgangen for gull, det er ikke et trendskifte. Gull vil fortsette å være under press så lenge den amerikanske økonomiske dataene fortsetter å vise at økonomien er i fremgang, sier Ira Epstein til Wall Street Journal. Han er direktør hos Linn Group, et meglerhus i Chicago.

Det er også lavere etterspørsel etter fysisk gull blant forbrukere i de to største gullmarkedene i verden, Kina og India.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.