Onsdag rapporterte eiendomsmeglerbransjen for andre måned på rad om rekordhøye bruktboligpriser her til lands.

Les saken: Nå er boligprisene på sitt høyeste noensinne  

Nå spår en ny rapport at rekordene står i kø fremover:

- Vi har lagt til grunn at husholdningenes forventninger relativt raskt vender tilbake til et normalnivå, slik de har hatt en tendens til etter tidligere episoder med fall. Med en moderat vekst i husholdningenes disponible realinntekter venter vi at boligprisene stiger med 0,7 prosent i 2014, skriver Statistisk sentralbyrå i prognoserapporten «Økonomiske analyser», som legges frem idag.

Litt høyere vekst i realinntekt og tiltakende kredittvekst til husholdningene vil sammen med lavere realrenter styrke boligprisveksten de neste tre årene, ifølge rapporten.

Slik tror SSB boligprisene skal utvikle seg fremover, prosentvis endring fra året før:

Slik så SSBs prognoser ut i mars, prosentvis endring fra året før:

 

Verdien stiger flere hundre tusen

En bolig som kostet 3 millioner kroner ved nyttår vil dermed være verdt nesten 3,4 millioner kroner ved utgangen av 2017, hvis prognosene slår til. Det tilsvarer en økning på drøyt 12 prosent. Gjennomsnittboligen, som nå koster 2,5 milliioner kroner, skal dermed opp 315.000 kroner i perioden.

Boligprisene blir drevet av fundamentale økonomiske faktorer. De påvirkes positivt av en økning i husholdningenes disponible inntekter og av lave renter, mens de dempes av økt tilbud av nye boliger. Forskning viser dessuten at husholdningenes låneopptak og boligprisene påvirker hverandre gjensidig, skriver SSB i rapporten.

- Lånerentene endres neppe vesentlig

- Våre beregninger tar vi hensyn til dette samspillet. Lavere boliginvesteringer i 2014 bidrar isolert sett til lavere vekst i husholdningenes bruttogjeld. Bankene har på sin side varslet at de ønsker å øke utlånene til boligformål. Med et stabilt og lavt nominelt rentenivå, som kombinert med tiltakende inflasjon gir fallenderealrente, venter vi at veksten i husholdningenes bruttogjeld blir om lag 5,5 prosent i år. Deretter tror vi kredittveksten vil stige hvert av de neste tre årene til om lag 8,5 prosent i 2017. Boliginvesteringene har imidlertid også en direkte effekt på boligprisene og høye investeringer som vokser fra 2015 bidrar til å dempe boligprisveksten, skriver tallknuserne i rapporten.

Etter hvert som bankene når dekningskravet, vil rentemarginene falle slik at husholdningenes lånerenter neppe endres vesentlig fremover til tross for at pengemarkedsrenten øker noe i 2016 og 2017, skrriver SSB.

Nordea Markets spådde i fjor høst et boligprisfall på 15-20 prosent, men har siden sett lysere på det. Fremover får Norge en flat boligprisutvikling, skriver meglerhuset i rapporten «Nordisk økonomisk oversikt», lagt frem onsdag.

Les saken:  Derfor tror økonomene det går bedre i Norge enn fryktet  

Les også:
Flere ber om verdi vurdering dnPlus
Så mye mer gir boligkjøpere for toppetasjen
Økonomer om boligprisveksten: - Toppen er ikke nådd
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.