I helgen foretok Apple en aksjesplitt. Aksjonærer som hadde en Apple-aksje verdt 645 dollar på fredag satt med syv aksjer mandag – hver aksje verdt rundt 92-93 dollar.

Det betyr at det for første gang siden 2009 nå er mulig å kjøpe en Apple-aksje til under 100 dollar, men flere økonomer sparer på jubelbruset.

- Vi så det samme ved A.P. Møller. Da aksjen ble handlet til 70.000 kroner syntes mange det var dyrt, fordi det er mange penger. Men det sier jo ingenting om hvorvidt aksjen er dyr eller ikke. Det gir kun en psykologisk effekt hos investorene når prisen er lavere, sier aksjestrateg Henrik Drusebjerg i Nordea til epn.dk.

Les også: - Staten skal ikke eie bare for å eie

Verdens største oppjekkbare rigg har ankommet Norge

Ikke mer verdt

Og den psykologiske effekten ser ut til å ha slått ut slik Apple ønsket da aksjene ble gjort 3300 kroner billigere; aksjen steg med 1,6 prosent iløpet av mandagen og bidro til nye børsrekorder i USA.

Men det betyr ikke at selskapets aksjer nødvendigvis har steget så mye i verdi, påpeker investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

- En virksomhet som deler aksjene i flere stykker, blir ikke mer verdt, på samme måte som en kake ikke blir større av å bli skåret i flere stykker. Men den blir mer spiselig, sier han til det danske nettstedet.

Verdien på Apple-aksjene har nært hundredoblet seg siden 2003, men Hansen advarer investorer mot å kaste seg over den - til tross for at den har blitt mer «spiselig».

- Apple har aldri vært billigere enn i dag fordi inntjeningen er mer enn hundredoblet. Risikoen ligger i presset fra konkurrentene som forsøker å komme inn i markedet for smarttelefoner og nettbrett. Det blir svært vanskelig for Apple å vokse, forklarer han.

Langsiktig investering

Heller ikke senioranalytiker Colin Gillis i BGC Partners, vil hamstre Apple-aksjer.

- Jeg vil ikke jakte den. Det er det svakeste kvartalet i kalenderåret og Apple står foran en produktlansering. Så vi kan se masse svakheter, sier Gillis til den til amerikanske tv-kanalen CNBC.

Det er likevel gode muligheter for avkastning - på lang sikt, tror Hansen.

- Hvis du er kortsiktig investor og satser på at aksjesplittet vil gjøre deg rik innen utgangen av 2014, så tror jeg du like gjerne kan bestille ditt neste krysstog. Er du langsiktig investor er det gode muligheter for en fornuftigt avkastning.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.