– Dette har vi ventet på. Venstre er med på retningen i det forslaget som regjeringen har lagt fram, sier Venstres medlem i arbeids- og sosialkomiteen, Sveinung Rotevatn til NTB.

Han sier at noen av punktene går litt langt, og noe går ikke langt nok, men at alt er innenfor hva det bør kunne forhandles fram en enighet om.

- Veldig mye av Venstres program er å finne i regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov. Venstre er med på retningen, selv om noe går for langt og noe ikke går langt nok. Men det er innenfor hva det bør være mulig å forhandle fram enighet om, hevder han.

BAKGRUNN: Vil innføre vikarunntak

Vil ha gjennomslag

Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet har til sammen 86 mandater på Stortinget, altså ett mer enn det som trengs for å sikre flertall.

Tidligere har KrF vært langt mer skeptisk til flere av de varslede endringene. Rotevatn sier at det ikke er til hinder for at loven endres.

– Venstres mål er å få gjennomslag for vår politikk. Samarbeidsavtalen mellom Venstre, KrF og regjeringspartiene er rundt formulert på dette området, og det åpner for at man står mye friere på Stortinget.

Vil ha effektiv organisering

Konsernsjef Anders Øwre-Johnsen i bemanningsbyrået Adecco sier til Dagens Næringsliv at han ønsker regjeringens forslag velkommen.

- Slik det er i dag er det svært krevende å forholde seg til både direktivet, tariffavtalene og kundens vilkår samtidig. Det ser vi frem til å få en slutt på. Om forslaget går gjennom vil det føre til en bedre og mer effektiv organisering av bemanningsprosessen, mener Adeccolederen.

- Stigmatiserende

YS mener økt bruk av midlertidige ansettelser ikke vil gi flere jobber, men heller stigmatisere svake grupper.

– Det er i beskjeden grad begrunnet at forslagene vil ha den effekten arbeidsministeren hevder, sier YS-leder Erik Kollerud.

Skulle endringene bli vedtatt, vil de føre til flere midlertidige stillinger, mer utrygghet og mer usikkerhet, hevder han videre.

Parat støtter flere endringsforslag i arbeidsmiljøloven, men Hans-Erik Skjæggerud, leder i organianisasjonen er kritisk til regjeringens ønske om å gi bedriftene mulighet til å ansette midlertidig for ni eller tolv måneder uten vilkår.

Skjæggerud har heller ingen tro på at flere midlertidige vil gi økt sysselsetting.

– En relativt ny doktorgrad utgitt av FAFO-forsker Jørgen Svalund konkluderer med at man ikke klarer å finne noen økt grad av sysselsetting som følge av midlertidige ansettelser, sier han.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.