Tidligere News International-redaktør Rebekah Brooks er frikjent for telefonhacking, mens tidligere kollega og News of the World-redaktør Andy Coulson er funnet skyldig.

Brooks var blant annet tiltalt for å ha ødelagt syv esker med dokumenter som kunne fått betydning for rettsaken mot henne og fem andre News International-sjefer.

Tidligere News of the World-redaktør Andy Coulson, som har vært kommunikasjonssjef for statsminister David Cameron, ble dømt.

- Når jeg nå vet dette, var det helt klart feil å ansette ham. Jeg ga noen en ny sjanse, og det viste seg å være en dårlig beslutning, sier Cameron i en pressemelding.


Cameron sa i uttalelsene at han var ”ekstremt lei seg” for å ha ansatt Coulson som sin kommunikasjonssjef.

Ifølge The Guardian ble også Brooks ektemann Charlie Brooks frikjent i saken. Sekretæren Cheryl Carter ble også frikjent. Det ble også  News Internationals sikkerhetssjef Mark Hanna. De tre sistnevnte sto tiltalt for å ha sammensverget om å hindre rettsprosessen.

Avsløringer i avisen The Guardian førte til en svært omfattende etterforskning av metodene til mediemogulen Rupert Murdochs medarbeidere, spesielt i News Corp-avisen News of the World.

De to tidligere News of the World-redaktørene Rebekah Brooks og Andy Coulson er de mest sentrale blant åtte tiltalte som i vinter har tilbragt dagene i retten i London.

Tiltalene mot Brooks og Coulson lød på telefonhacking, bestikkelse av polititjenestemenn og forsøk på obstruksjon av rettsvesenet.

Da det ble kjent at News of the World i 2002 hadde hacket mobilen til drapsofferet Milly Dowler ble avisen nedlagt og siste utgave kom ut i juli 2011.

News Corp. sjef Rupert Murdoch, gir på ny en unnskyldning for hackeskandalen.
 

- Vi har  kompensert de som ble rammet og har samarbeid med etterforskningen. Vi gjorde endringer i måten vi jobber på for å forsikre at feil som dette ikke skjer igjen, sa Murdoch.

Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, har fulgt rettssaken tett de siste månedene. Han er ikke overrasket over at Coulson ble funnet skyldig i telefonhackingen.

- Hvis jeg er overrasket over noe så er det at Rebekah Brooks ble frikjent. Dette er den alvorligste saken angående britisk presse i nyere tid, og har vært ekstremt ødeleggende, sier Kokkvold.

Avisen Coulson og Brooks begge jobbet i, News of The World, ble lagt ned I 2011, lenge før rettssaken startet. Kokkvold mener saken også er rammer statsminister David Cameron hardt.

- Coulson ble tilsatt som en av Camerons kommunikasjonsrådgivere, nærmest en statssekretær, etter at han hadde trukket seg som redaktør i News of The World. Han nektet da at han visste noe om det. Det var ikke så mange som trodde på dette, men Cameron gjorde det, sier Kokkvold.

Deretter avslørte The Guardian at saken var langt mer alvorlig enn det som var kjent for Press Complaint Comission (den engelske versjonen av PFU), Scotland Yard og Cameron. Nå må Cameron gå rettergang.

- Det er ingen tvil om at Coulson var en av hans nærmeste medarbeidere. Jeg vil si dette rammer Camerons troverdighet, sier Kokkvold.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.