Massoud Barzani, president i det kurdiske selvstyreområdet KRG, sier i et intervju med CNN at kurderne er klare for å søke uavhengighet fra Irak.

Det skriver den kurdiske nyhetstjenesten Rudaw tirsdag.

-Det er tid for folket i Kurdistan til å avgjøre sin fremtid, og det er folkets vilje vi akter å gjennomføre, sa Barzani i et intervju med CNNs Christiane Amanpour mandag.

Nyhetstjenesten fremholder at dette er de sterkeste uttalelsene Barzani hittil har kommet med om løsrivelse.

Selvstyre

Den kurdiske regionen i nord-Irak, som består av provinsene Erbil, Sulaimani og Duhok, har hatt selvstyre i mer enn 20 år. Uavhengighet har vært et vedvarende kurdisk mål.

Kurderne i Irak er i en situasjon hvor de vurderer om de skal forholde seg til sentralregjeringen i Bagdad, eller gå sin egen vei, skriver Bloomberg News.

Under de pågående kampene mellom sunnimuslimske opprørere og landets sjiamuslimske majoritet, er kurderne ifølge nyhetstjenesten i en posisjon hvor de kan være utslagsgivende i politiske samtaler om en ny regjering i Irak, eller gjennomføre sitt langvarige mål om å bli en uavhengig nasjon, basert på oljeinntekter.

Tror kurderne venter

John Alterman, Midtøsten-analytiker ved Center for Strategic and International Studies i Washington, tror ikke at kurderne vil bryte ut nå.

-Hvis du ser etter det avgjørende øyeblikket for kurdisk uavhengighet, tror jeg ikke dette er dét, sier han.

Ved å forhandle med Bagdad, vil kurderne kunne oppnå økt selvstyre, «større ressurser og alle de tingene de ønsker seg», unntatt uavhengighet.

-Dette er en mulighet for kurderne til å forbedre sin posisjon, sier Alterman til Bloomberg News.

Les også:
- Hvis man børsnoterer så stikker staten av med alt i formueskatt
Her er Europas økonomiske paradis
Asia i dag: Frykter asiatisk gjeldsmareritt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.