Offshorerederiet Siem Offshore, der den profilerte finansmannen Kristian Siem er hovedaksjonær, har fått et forelegg på 10 millioner kroner av Økokrim for brudd på skattelovgivningen, ifølge en melding torsdag.

Økokrim ønsker også inndragning av 2,5 millioner kroner som etaten mener selskapet har spart ved å unngå skatt.

Boten skriver seg fra påståtte lovbrudd etter siktelsen som ble rettet mot selskapet i august 2013, fremgår det. Selskapet avviser anklagene.

"Selskapet bestrider Økokrims slutninger og finner dem uberettigede, spesielt i relasjon til påstanden om at selskapet med vitende vilje har forsøkt seg på skattesvindel. Selskapet har derfor av prinsipp besluttet ikke å vedta forelegget, som betyr at Økokrim vil måtte bestemme seg for å tiltale selskapet overfor domstolene ", heter det.

Økokrim opplyser i en separat melding at forelegget ilegges Siem Offshore for å ha unnlatt å levere selvangivelser i tre år (2005–2007) og ha gitt uriktige opplysninger i selvangivelsen for 2008.

Førstestatsadvokat Marianne Bender, Økokrim.
Førstestatsadvokat Marianne Bender, Økokrim. (Foto: Øyvind Elvsborg)

I formildende retning har Økokrim vektlagt at det er flere år siden det straffbare skjedde, ifølge førstestatsadvokat Marianne Bender.

«I skjerpende retning er det lagt vekt på at Siem Offhore Inc. er en profesjonell aktør i markedet. Selskapet hadde stor omsetning i de aktuelle år uten at selskapet bygget opp en organisasjon som sørget for at selvangivelser ble levert til norske skattemyndigheter og skatt ble betalt til rett tid», sier hun i en melding.

Siem Offshore påpeker at rederiet straffes urimelig for ikke å ha krysset av «rett boks» i sin skatteligning.

"Selskapet ser frem til en rettferdig, balansert og objektiv prosedyre basert på samtlige beviser og grundig kryssforhør", skriver styreleder Eystein Eriksrud i Siem Offshore.

Siem Offshore er et offshorerederi som ble spunnet av undervannsrørleggerselskapet Subsea 7, et annet Kristian Siem-dominert selskap, i 2005. Rederiet har en flåte på 46 fartøyer hvorav 10 under bygging. Flåten består av supplyskip (PSV), ankerhåndteringsfartøy, og andre støttefartøy for offshorevirksomhet. Selskapet er verdsatt til rundt 3,2 milliarder kroner.

Les også:
Warren vurderer å saksøke advokatene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.