Det var i oktober i fjor at en ansatt i firmaet Sykehuspartner forsøkte å stjele lønnsutbetalingene til 55 sykehusledere i Helse Sør-Øst.

Ved å endre kontronumrene for utbetaling, var hensikten til den 26 år gamle it-konsulenten å overføre rundt 3,1 millioner kroner til seg selv.

Fredag denne uken ble han dømt i Oslo tingrett til to års fengsel, hvorav ti måneder gjøres betinget med en prøvetid på to år, ifølge dommen.

Han må også betale saksomkostninger på 10.000 kroner.

«Tiltalte har begått et grovt svik mot virksomheten hvor han arbeidet. Han harutnyttet detsystemet han er satt til å håndtere. Beløpene det gjelder er store, til sammen ca 3 millionerkroner», heter det i rettsdokumentet.

Aktor la ned påstand om fengsel i to år og seks måneder for tiltalte, hvorav ett år betinget.

DN har vært i kontakt med mannens forsvarer, advokat Tor Kjærvik. Han hadde fredag ettermiddag ikke mulighet til å uttale seg om dommen.

Opprettet konti

Aktor og politiadvokat Susie Bergstrand har tidligere fortalt DN at 26-åringen hevdet han overførte millionene for å skade sin egen arbeidsgiver og ikke for egen vinnings skyld.

– Pengene ble overført, men overføringene ble oppdaget før tiltalte fikk tatt ut midlene. Vi mener dette er et nøye planlagt bedrageri som var godt forberedt, og der tiltalte plukket ut lønnsmottagere han ønsket å benytte, har hun tidligere forklart DN.

Dommen fra Oslo tingrett mener derimot handlingen også ble utført i annet øyemed:

«En gang i begynnelsen av oktober 2013 manipulerte/endret han, i vinnings hensikt, opplysninger i data-eller programutrustning i lønnssystemet til Helse Sør-Øst, slik at hanselv ble mottager av lønnsutbetalinger for til sammen kroner 3.071.570,-for oktober», lyder rettsdokumentet.

26-åringen skal også «forut for dette, i august og september 2013» ha opprettet minst 55 konti i åtte forskjellige banker i sitt eget navn. Disse ble så benyttet som mottakerkonti, fastslår rettsdommen.

Mannen skal ha erkjent de faktiske forholdene i saken, men står fast ved at han ville sverte arbeidsgiver.

Endret kontonumre

Lønnstyveriet ble oppdaget etter at Sykehuspartner mottok melding fra et av helseforetakene om at tre ansatte hadde fått endret kontonumrene - «uten at de selv hadde gjort det».

Jakten den skyldige begynte hos 333 personer som ventet lønnsutbetaling og som den siste tiden hadde endret kontoopplysninger.

Etter å ha analysert datatrafikk i det aktuelle tidsrommet hvor handlingen ble utført, dukket ettehvert tiltaltes brukernavn og passord opp, forklares det i dommen.

Helse Sør-Øst er ett av fire regionale helseforetak i Norge og har ansvaret for spesialisthelse­tjenestetilbudet til 2,8 millioner mennesker. Sykehuspartner, hvor den tiltalte jobbet, er en egen enhet i Helse Sør-Øst, og leverer støttetjenester.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.