Fredag ble det klart at grunneiere i Bremanger har fått medhold i at Statnett ikke kan anlegge kraftlinje gjennom Myklebustdalen. Linjen ble plassert nettopp der av daværende Olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Et notat fra Miljøverndepartementets avdeling for naturforvaltning, viser at tidligere Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) ble frarådet å flytte kraftlinjen, ifølge Bergens Tidende .

Konflikten rundt traseen oppsto i 2011 da Olje- og energidepartementet under ledelse av Borten Moe endret traseen for kraftlinjen. Beskyldningene om kameraderi fulgte deretter, ettersom linjen ble flyttet vekk fra et omrdåe der blant andre ordfører Karl Vidar Førde (Sp) har eierinteresse.

Unntatt dokument

Et notat som til nå har vært unntatt offentlighet, og som Bergens Tidende har fått tilgang til, inneholder advarsler fra både Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Olje- og energidepartementet (OED) og Miljøverndepartementet (MD):

«I dette tilfelle er det motstrid mellom det som var faglige anbefalinger, NVE sitt vedtak og OED sitt embetsverk sin innstilling på den ene siden (nemlig at traseen burde gå gjennom Førdedalen), og den endelige, politiske beslutningen på den andre siden (gjennom Myklebustdalen)».

- Departementet har merket seg kjennelsen. Vi vil nå sette oss nærmere inn i den, og har derfor ingen kommentarer nå, sier kommunikasjonsrådgiver Håkon Smith-Isaksen på vegne av den nye politiske ledelsen i Olje- og energidepartementet, til BT.

To alternativer

Det var to alternativ gjennom Bremanger, ifølge Ola Borten Moe.

I en melding til DN skriver han:

«NVE anbefalte Førdsdalen, vi ga konsesjon i Myklebustdalen i klagebehandlingen. Regjeringens interne saksbehandling kommenterer jeg aldri. At domstolen overprøver det skjønnet som skal tilligge politisk myndighet er svært spesielt. Det avvikler i realiteten klageadgangen og flytter makten fra demokratisk valgte organ til domstoler og fagmyndigheter», mener Borten Moe.

 

LES OGSÅ: It-konsulent dømt til to års fengselstraff for lønnstyveri

Her steg boligprisene 18,5 prosent(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.