- Skattemyndighetene har tatt tak i båtkjøpet, men det er ikke fattet et endelig vedtak. Her kan det bli et etterspill og i ytterste konsekvens strafferettslige følger for Geir Bråthen, sier bostyrer Martin Wøien Gilhuus i advokatfirmaet Fulford Pettersen & Co.

Gilhuus avsluttet denne uken konkursbehandlingen i luksusbilselskapet Auto-Forum. Geir Bråthen var daglig leder, styreleder og største aksjonær i Drammen-firmaet, som ble slått konkurs ifjor sommer.

- Det hefter flere feil ved sluttinnberetningen etter konkursen og vi avventer nå politiets etterforskning. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier Geir Bråthens forsvarer Christian C. F. Johansen i advokatfirmaet Elden.

DN avslørte i april ifjor bråket rundt Auto-Forum og Bråthen, som gjennom komikerne Tommy Steine og Morten Ramm, Madcon-duoen og andre kjendiser skulle lokke kunder til luksusbilbutikken.

- Mange vil renvaske seg

- Dette har vært en omfattende konkursbehandling der det er mange involverte som skylder på hverandre og har ulike oppfatninger av hva som er fakta i saken. Her er det mange som i ettertid ønsker å renvaske seg selv, påpeker bostyrer Martin Wøien Gilhuus.

Kravene etter luksusbilkollapsen kom på 13,8 millioner kroner, men bostyrer hadde kun 325.609 kroner å dele ut til kreditorene. Av sluttinnberetningen fremgår det at bostyrer mistenker brudd på aksjeloven, ligningsloven, regnskapsloven, bokføringsloven, merverdiavgiftsloven og dokumentfalsk.

- Vi har foretatt noen avhør i saken, og Geir Bråthen har status som mistenkt. Nå avventer vi utfallet i skatteetatens sak, kommenterer leder av økoteamet i Søndre Buskerud politidistrikt Ole Johan Brett.

Pantsatt til over ripen

Skatt sør hevder i en foreløpig rapport at kjøpet av båten Atlantis 48 til en verdi av 6,1 millioner kroner sommeren 2011 ble regnskapsført hos Auto-Forum, mens båten «reelt sett var anskaffet og hele tiden eid av Geir Bråthen privat», ifølge konkursboets innberetning.

Båten, som for øvrig er pantsatt til over ripen med 12 millioner kroner, er også registrert på Bråthen i båtregisteret. Skattemyndighetene har meddelt at de vil kreve tilbakeført moms med 1,2 millioner kroner og ilegge en tilleggsavgift på 60 prosent av beløpet.

Skatt øst mener i tillegg at Geir Bråthen skylder konkursrammede Auto-Forum vel 3,7 millioner, mens konkursboet påpeker at Bråthen skal ha brukt rundt fem millioner av sine egne penger til å dekke selskapets gjeld.  

Magne Furuholmen med krav

Den tidligere luksusbilselgeren står for øvrig med inkassokrav mot seg for vel 27 millioner kroner, ifølge en kredittsjekk. Santander Consumer Bank, DNB og BMW Financial Services Norge står bak de største kravene, men på kreditorlisten står også musikeren og kunstneren Magne Furuholmen med 409.481 kroner til gode.

Bostyrer Martin Wøien Gilhuus ber Drammen tingrett ilegge Geir Bråthen konkurskarantene for to år, noen som innebærer at 49-åringen ikke kan være daglig leder eller styremedlem i nye eller eksisterende selskaper.

- Jeg har innstilt på utvidet konkurskarantene, og Geir Bråthen har ikke hatt bemerkninger til dette. Innstillingen skal nå til behandling i tingretten, sier bostyreren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.