Den svenske sentralbanken tok markedet på sengen torsdag.

Styringsrenten ble satt ned fra 0,75 til 0,25 prosent, og det var mer enn ventet. Den svenske kronen svekket seg umiddelbart mot euro og norske kroner.

Utenfor Nordby Shoppingcenter ved Svinesund hadde Kamilla Hoem (33) merket seg at handleturen var blitt litt billigere i morgentimene.

– Jeg fikk det med meg i morges, sier hun.

Hun, samboer Lars Petter Kristoffersen (31) og sønnen Oliver (2) hadde reist fra Fredrikstad for å kjøpe kjøtt til grillen, mineralvann og vaskemidler. Familien drar på handletur til Sverige annenhver måned og handler for mellom 1500 og 2000 kroner på hver tur.

Billigere i Sverige

På fem måneder har en svakere svensk krone gjort handelen på Nordby rundt fem prosent billigere. Det betyr en hundrelapp per tur for familien fra Fredrikstad.

Enda billigere skal det bli, ifølge sjefstrateg Erica Blomgren i SEB.

– Den svenske kronen har en større nedside enn den norske. Den norske kronen har allerede svekket seg mye og vi venter at den vil styrke seg en del mot svenske kroner utover høsten, sier hun.

Hun får støtte av valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets. Hun tror den norske kronen også vil styrke seg mot andre valutaer fremover.

– Om sommeren er det lite aktivitet i markedet og vi har sett at sentimentet har snudd litt mot den norske kronen i det siste. På kort sikt tror vi at kronen vil holde seg svak. På litt sikt tror vi imidlertid at den siste tids svekkelse er noe overdrevet og at vi kan få en styrking mot slutten av året og utover i 2015.

Familien på handletur i Sverige lar seg lite påvirke av kursbevegelsene.

– Nei, det har lite å si for oss, vi handler uansett det som er billigere enn hjemme, sier Kamilla Hoem.

– Jeg vet ikke egentlig om du sparer så voldsomt mye. Det går med 40 kroner i bompenger pluss diesel, skyter Kristoffersen inn.

Overraskende

Den svenske sentralbanksjefen Stefan Ingves og visesentralbanksjef Kerstin af Jochnick ville begge kutte renten med 0,25 prosentpoeng torsdag, men de fire andre medlemmene av sentralbankstyret hadde flertall for å sette ned renten med 0,5 prosentpoeng. Den økonomiske veksten i Sverige er relativt god, men svært lav inflasjon er årsaken til at renten settes kraftig ned.

BILLIGERE HANDEL. Birgitte Albretsen med døtrene Rikke (til høyre) og Nora Albretsen handler i Svinesund.
BILLIGERE HANDEL. Birgitte Albretsen med døtrene Rikke (til høyre) og Nora Albretsen handler i Svinesund. (Foto: GORM K GAARE)
– Dette var overraskende for markedet, som forventet et rentekutt på 0,25 prosentpoeng, sier Annika Winsth, sjeføkonom i Nordea i Sverige.

Den svenske sentralbanken styrer etter et inflasjonsmål på to prosent. I år forventer den at prisveksten vil bli minus 0,1 prosent.

– Sentralbanken begynner å bli urolige for troverdigheten til inflasjonsmålet og vil med dette rentekuttet sende et sterkt signal om at den akter å få inflasjonen opp mot to prosent igjen, mener Winsth.

Den svenske sentralbanken forventer at inflasjonen skal ligge på inflasjonsmålet på to prosent tidlig i 2016.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.