Fra 1. juli ble det mulig å bytte ut tobakkskvoten med mer vin slik at du kan kjøpe opptil seks flasker vin i taxfreeordningen når du har vært på tur i utlandet.

Men du kan enkelt også utvide alkoholkvoten med opptil 27 liter, dersom du fortoller varene ved innreise.

- Folk husker ikke nødvendigvis på at dersom du har med mer enn tillatt alkoholkvote, kan du ta med deg dette også mot en standardsats som gjelder - uavhengig av verdien på drikkevarene, sier underdirektør Louise Holtoug Amundsen i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Prosessen er enkel og rimelig, mener hun.

- Vi har egne tollautomater plassert på de største grenseovergangene, blant annet på Oslo lufthavn (OSL) og Svinesund. Her kan du enkelt trykke på skjermen og velge hvor mye du skal betale for.

Ved å betale syv kroner per 0,33 liter øl og 40 kroner per flaske med vin, kan du øke kvoten til totalt 27 liter. Stadig flere nordmenn velger å gjøre dette, ifølge Holtoug Amundsen.

- Det er en del som kjøper dyrere viner i utlandet, og disse betaler ikke mer enn 40 kroner per flaske for å få den inn til Norge. Merverdiavgiften er da medregnet i avgiften du betaler.

LES OGSÅ: Snart kan du gjøre tobakk til vin

Momsfri kvote

Varer som fortolles regnes ikke med i Tollvesenets verdigrense for hva du avdragsfritt kan ta med deg hjem. Det betyr at du kan handle selve kvoten momsfritt.

I tillegg gjelder en generell verdigrense for hva du kan ha med deg fra utlandet.

- Er du er borte fra Norge i mindre enn 24 timer, er verdigrensen 3000 kroner. Da må du ha betalt avgifter i utlandet for de varene du har med deg. Har du vært borte mer enn 24 timer er grensen på 6000 kroner.

LES OGSÅ: Så mye kan shoppingen koste deg

- Supert

Muligheten til å ta med seg mer enn den ordinære kvoten, er noe Håkon S. Bøckman (22), Peder Ihle (21) og Anders Dimmen (21) vil vurdere å benytte seg av.

- Vi vil ha med oss så mye som mulig, sier Ihle mens han kikker på drikkevarene i Taxfree-butikken på Oslo lufthavn.

Gjengen, som er på vei til Vietnam fra Oslo lufthavn, var på forhånd ikke klar over at det var mulig å innføre ekstra drikkevarer.

- Det er jo supert! Jeg har ikke på forhånd lest meg opp på dette, men det er absolutt noe jeg vil vurdere, sier Ihle.

- Ja, det er kjekt å kunne benytte sjansen til å handle mye når du først er ute og reiser, legger Bøckman til.

Kameratgjengen mener det med fordel kunne ha vært bedre informert om den utvidede kvotemengden.

- Det hadde vært greit å vite, informasjonen kunne ha kommet mye bedre frem, sier Dimmen.

Les også på DN.no:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.