-- Oppdatert artikkel. Ved en feil ble Anonymous Norway tidligere beskrevet som Anonymous Norge. DN beklager feilen --

Anonymous er et ord som har blitt brukt mye etter dataangrepene mot norske selskaper tirsdag. Anonymous Norway har angivelig tatt ansvaret for angrepene i en e-post. Men andre angivelige representanter for Anonymous Norway sier på Facebook at de ikke står bak.

Anonymous Norge, en annen Facebook-side, skrev 9. juli:

– Vi er IKKE ansvarlige for gårsdagens angrep.

Ingen tradisjonell organisering

En person som er en del av Anonymous-bevegelsen blir ofte omtalt som "anon". Alle kan i utgangspunktet være en anon. Av sikkerhetshensyn er ideen at en anon ikke skal vite hvem andre anons er. Anonymous kan på den måten sammenlignes med et celle-nettverk. Én del kan bli eksponert uten at dette vil bety noe for resten av nettverket.

De opererer uten å vite identiteten til andre medlemmer. Det brukes dekknavn og aliaser.

Som internettsamfunn har det blitt etablert en rekke nasjonale undergrupper, som Anonymous Norway. De finnes på sosiale medier, som er den kanalen de er mest synlige i, utenfor sikrede nettverk som Tor eller IRC (se faktaboks).

Konflikt om eierskap

Den første kontakten DN hadde med noen som hevdet å være fra Anonymous Norway var rundt 16.00 den 8. juli. Da hadde blant annet nettsidene til DNB blitt angrepet. DN ble varslet om at flere nettsider var på vei til å bli tatt ned.

Les også : Slik varslet han angrepene.

Neste dag, 9. juli 11.24 siterer Anonymous Norway fra en DN-artikkel på Facebook: «angrepet blir beskrevet som historisk og jeg "siterer": "Dette har ingen klart før!"» Meldingen var merket med #DDos og #Norway.

Fortløpende fortsetter kontoens administrator(er) å kommentere posten:

– Så langt jeg kan se, så kom ikke angrepet herfra, skriver en sideadministrator på Anonymous Norway-siden. Meldingen avsluttes med et smilefjes.

– Jeg vil understreke at ingen, så langt jeg har oversikt over, har greid å knytte dette til noen del av #Anonymous. Ingen av de syv bankene, teleselskapene eller flyselskapene har kommentert hvor angrepet kom fra, kommenterer sideadministrator på posten.

Som det framgår av meldingene tar det tydeligvis noe tid å få oversikt hvor slike angrep kommer fra. Selv når man har innsikt i Anonymous' nettverk. Dette kan skyldes at man ikke har oversikt over alle som opererer under Anonymous-fanen, og at slike angrep ikke er kjent for alle i nettverket. Men så skrives det på Twitter:

Facebook-kontoen ble etablert i august, 2013 og Twitter-kontoen februar 2011. Om det er de samme som står bak begge Anonymous Norge-kontoene er umulig å si.

Mange anonyme skaper forvirring

På kvelden 9.juli greier DN å etablere kontakt med en person som hevder å representere aksjonsgruppen fra Anonymous Norway som stod bak angrepene.

Gjennom nettbaserte intervjuer med personen blir det sagt at det var «over tretti personer» som stod bak angrepene.

Han beskriver også hvordan gruppen har avgjort sammen at han skal være "talsmann" - men at alle spørsmål som DN stiller blir vurdert av gruppen før de blir besvart. De fleste i gruppen skal være utenfor Norges grenser.

Natt til 10. juli melder enda en aktør seg: Twitter-kontoen @YourAnonNews (offisiell YouAnonNews-kanal) legger ut bildet av det norske flagget med et av Anonymous' kjennemerker påført: en tom dress, uten hode, mot en jordklode-bakgrunn.

YourAnonNews er en anerkjent videreformidler av nyheter relatert til Anonymous-aktivitet, og aktivisme generelt. Det betyr ikke at det er Anonymous som står bak kontoen. Ved å publisere bildet kan det virke som om det er bekreftet at noen i Anonymous-nettverket har kjennskap til angrepet og da kanskje intensjonen bak det.

Videre kom to meldinger med linker som bygger opp under påstanden om at Anonymous Norway står bak angrepene:

Vil gå videre

Til tross for twittringen til @YourAnonNews, ønsker Facebook-siden til Anonymous Norway å legge hendelsene bak seg og gå videre. Dette uttrykker de i en melding på kvelden 10. juli:

– Dette fellesskapet, (hvert ord valgt med omhu), inderlig, djevelsk og lulzically (lol- trolling?) nekter for noen og all forbindelse til ddozing av finanssektoren i Norge. Det stemmer enkelt og greit ikke med vår frihetsidé - eller handlinger.

Der skrives det at Anonymous Norway ikke vet hva som skjedde, og at de ikke kommer til å kommentere saken ytterligere.

Twitter-kontoen, som hevder å representere Anonymous Norway, legger senere på kvelden ut en nettsidelink der det er samlet informasjon om personen de mener er ansvarlig for angrepene. Den tidligere omtalte "skiden". Siden inneholder blant annet navn, familieinformasjon og adresser.

Én person anholdt - ukjent identitet

På formiddagen 10.juli snakker DN igjen med "talsmannen" en liten stund før all kontakt plutselig brytes klokken 11.00. Etter det har DN ikke hørt noe fra varsleren som hevdet å stå bak angrepene.

Senere ble det bekreftet fra politiet i Bergen at de på formiddagen hadde anholdt en gutt på 17 år i forbindelse med angrepene - som senere erkjente skyld i angrepene. DN har ikke fått bekreftet at dette er samme person som hevdet å representere den eller de ansvarlige for angrepene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.