Nordmenn legger stadig mer penger igjen i utlandet, viser en oversikt fra Valutaregisteret.

I 2011 brukte vi 68 milliarder kroner fordelt på rundt 32 millioner knyttet til korttransaksjoner til utlandet. I fjor var beløpet steget til litt over 99 milliarder.

Valutaregisteret skiller ikke mellom netthandel og fysisk handel i utenlandske butikker, men Tollvesenet ser en økt trend i antall reisende.

- Vi vet at det er en del, og at tendensen er økende. Ser vi nærmere på hvordan den økonomiske situasjonen i Norge har endret seg sammenlignet med resten av Europa, så ser du at kjøpekraften er ganske stor, sier underdirektør Louise Holtoug Amundsen i Toll- og avgiftsdirektoratet til DN.

Unngå dyr smell

Kombinasjonen av økt kjøpekraft, en sterk krone, samt muligheten til å kreve tilbake merverdiavgift for utenlandske shoppingvarer, lokker mange nordmenn til å åpne lommeboken sin på ferietur.

Men rimelige priser til tross, det kan bli en dyr affære om du ikke holder shoppingbudsjettet innen tollvesenets shoppingkvote.

Har du vært utenfor Norge i mer enn 24 timer, kan du ta med deg varer for inntil 6 000 norske kroner uten å betale toll og avgifter. Er utenlandsoppholdet kortere, kan du én gang i løpet av 24 timer ta med deg varer for 3 000 kroner toll- og avgiftsfritt.

Verdigrensen regnes ut fra total sum på alle varene du har handlet, inkludert kvotevarer.

Overskrides satsene, risikerer du å bli fratatt varene, i tillegg til at du må betale et forelegg som regnes ut fra det overskridende varebeløpet.

- Du kan dra til utlandet og handle så mye du vil, men det er en grense for hvor mye du kan ta med deg tilbake igjen - uten å betale avgifter. Retningslinjene er strenge og alle har plikt til å sette seg inn i disse. Du vil ikke komme deg unna ved å hevde at du ikke kjente til denne selvdeklareringsplikten, selv om mange ikke kjenner til verdigrensene, sier Holtoug Amundsen.

Slik blir varene «lovlige»

Men motefrelste og andre storshoppere kan imidlertid ta det helt med ro. Så lenge du fortoller varene dine på rød sone ved adkomst til Norge, er det ingen grense for hvor mye du kan fylle kofferten.

- Du skal betale moms ett sted - ikke dobbelt, men heller ikke ingenting. Det er kun varer under verdigrensen du slipper å betale merverdiavgift for, og de norske verdigrensene er faktisk blant de høyeste i verden, sier Holtoug Amundsen.

LES OGSÅ: Slik gjør du ferieshoppingen billigere

Det betyr at du må betale norsk merverdiavgift tilsvarende 25 prosent for varer overskridende 6000 kroner når du har vært utenlands mer enn 24 timer, og for vareverdier over 3000 kroner når du har vært ute i mindre.

- Går du på rødt får du ingen bot, da betaler du kun de kronene som merverdiavgiften utgjør. Da er du ferdig. Som oftest har du jo fått fradrag for et nesten tilsvarende beløp for merverdiavgift i det landet du har handlet i. Går du urettmessig på grønt, risikerer du å få bot i tillegg til å miste varene dine.

- Hvordan blir storshoppere oppdaget?

- Vi fører kontroller jevnlig. Den vanlige situasjonen  er å snakke med folk når de kommer inn. De fleste innrømmer det hvis du spør dem om de har med seg for mye. Da er det for sent. Det valget tar du når du går på rødt eller grønt.

LES OGSÅ: Dette skjer med tollbeslagene

- Ikke gjør deg til kjeltring

Har du eksempelvis handlet for 10.000 kroner i løpet av en langhelg i London, har du shoppet for 4000 kroner mer enn det du kan innføre avdragsfritt. Blir du oppdaget i tollen, får du 800 kroner i bot og mistet varene. Dersom du fører inn varer for mer enn 10.000 kroner over verdigrensen, blir du politianmeldt.

- Det er ingen vits i å gjøre seg til kjeltring for noen hundrelapper. Har du først brukt tusenvis av kroner på shopping i utlandet, så har du også råd til å betale det ekstra beløpet, mener Holtoug Amundsen.

Potensielt sett kan du kjøpe tilbake vesken som ble tatt fra deg i tollkontrollen. Du kan også deponere et tilsvarende beløp som blir tatt fra deg, og på den måten ”kjøpe” tilbake varene.

- Da betaler du i realiteten dobbelt.

Snakkes for lite om

Søstrene Anne Thea Linner Ruud (18) og Julie Linner Ruud (21) kikker på kosmetikk og parfyme på Oslo lufthavn mens de venter på flyavgangen sin til Pattaya i Thailand.

De er ikke kjent med verdigrensen for hva som lovlig kan innføres av varer til Norge.

- Å, det var jeg ikke klar over. Da har det nok hendt at jeg har tatt med meg for mye tilbake fra ferie - uten at jeg har visst om det, sier Anne Thea.

Julie nikker enig.

- Det er noe det snakkes for lite om. Fokuset er jo som regel på alkohol- og tobakkskvote, sier hun.

I sommer skal jentene på strandferie med familien, og shoppingandelen blir dermed ikke så stor.

- Vi kommer nok ikke til å shoppe for mer enn 6000 kroner, men vil selvfølgelig tenke over verdigrensen neste gang vi skal på shoppingtur.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.