RTS-indeksen på børsen i Moskva har etter den åpnet torsdag morgen falt med nærmere 4,5 prosent. Det skjer etter at USA onsdag annonserte at de starter målrettede sanksjoner mot fire av Russlands største selskaper.

Bakgrunnen for sanksjonene er at Russland fremdeles støtter frigjøringsgrupper øst i Ukraina.

De amerikanske sanksjonene er rettet mot det statseide oljeselskapet Rosneft, gasselskapet Novatek og bankene Gazprombank og Vnesheconombank.

I praksis blir selskapene avskåret fra de internasjonale finansmarkedene, og vil få problemer med å refinansiere gjeld.

Dette kan skape ringvirkninger til resten av Russlands økonomi. Spesielt de to bankene er viktige, siden de er sentrale  i å formidle kapital til russisk næringsliv.

–Påvirker også amerikansk næringsliv

Da Russlands president, Vladimir Putin, snakket til journalister under sitt opphold i Brasil om sanksjonene, uttalte han at Moskva har planer om å svare på sanksjonene.

– Sanksjoner har ofte en boomerangeffekt, og i dette tilfellet er det ikke tvil om at de vil påvirke forholdet mellom Russland og USA svært negativt, sa Putin.

Han viste til at amerikansk næringsliv tilknyttet den russiske økonomien vil bli påvirket av de amerikanske sanksjonene.

Toppsjefen i oljeselskapet Rosneft har ifølge Financial Times uttalt at han ser på sanksjonen fra USA som ulovlige.

– Å sanksjonere Rosneft er meningsløst siden selskapet ikke har hatt en rolle i situasjonene som nå pågår i Ukraina, sa han, ifølge avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.