–Noen har kost seg. Banken prøvde å ta kontakt da den så det raste ut penger, men jeg var jo i Thailand, så den fikk ikke tak i meg med en gang, sier Harry Kristian Jørgensen.

Han viser frem bankutskriftene og bunken med inkassovarsler. 66-åringen er slagpasient, og opplevde at fremmede tok kontroll over spare- og brukskontoene hans. I løpet av en dag i desember ifjor ble det tatt ut 25.000 kroner fire ganger, 20.000 kroner tre ganger i tillegg til flere andre uttak i Post i butikk rundt omkring i Oslo.

– Kriminelle har funnet et hull for å sikre seg folks Bankid-brikker. Dermed tømmer de kontoer og oppretter nye kredittkort som de misbruker. Gjennom Bankid-tyverier kan kriminelle dessuten stjele og misbruke sensitive personopplysninger fra offentlige registre, advarer politiinspektør Håvard Nordbø i Politidirektoratet.

Ifølge Nordbø er Bankid-tyverier et voksende problem, og beløpene som tappes fra ofrenes konti øker. I Oslo er det avdekket vel 15 forhold i 2014 (se egen sak). I en av sakene ble offerets fond innløst, men det lyktes ikke å få tatt ut pengene, over en halv million kroner.

Les også: - Det er grunn til å være bekymret  (krever abonnement)

«Mye større og raskere skade»

– Når Bankid stjeles og misbrukes, er gjerningspersonen på innsiden – ikke utsiden – av gjerdet, og kan gjøre mye større og raskere skade. Vi trenger et godt system for håndteringen av Bankid-brikkene, som i seg selv holder et teknisk høyt sikkerhetsnivå. Dagens ordning for utstedelse og utlevering er for sårbart og utnyttes av kriminelle, sier politiinspektør Håvard Nordbø.

Han forteller at kriminelle bestiller en Bankid-brikke nummer to gjennom å opprette kundeforhold til en bank i en annen persons navn ved bruk av fødselsnummer. Deretter hentes Bankid-brikken med falsk legitimasjon i Post i butikk. Gjerningsmennene prøver seg så frem ved å logge seg på de ulike nettbankene inntil de finner nettbanken offeret har fra før. Bankid-brikken er nemlig ikke begrenset til bruk i kun én nettbank. Ofrene er ofte eldre mennesker med penger i banken som ikke sjekker nettbanken sin så ofte eller som ikke benytter nettbank fra før.

– Dette vil vi se mer av fremover, og det økonomiske skadepotensialet er stort, sier politiinspektør Nordbø.

Kommunikasjonssjef Hege Steinsland i Bankid Norge påpeker at id-tyverier er et økende samfunnsproblem som også rammer Bankid. Ifølge Steinsland har Bankid Norge, Bankenes Standardiseringskontor og Finans Norge sett den uheldige utviklingen og arbeider med å forhindre feilutstedelser av Bankid-brikker (se egen sak).

«Vil kunne få pengene tilbake»

Harry Kristian Jørgensen bor i Thailand halve året, og forteller at han aldri har hatt nettbank. Mens han var i Thailand i desember ifjor, tok noen seg inn i leiligheten hans i Oslo, ringte fra hustelefonen og bestilte en Bankid-brikke i 66-åringens navn. 294.000 kroner forsvant.

– Jeg forsøkte å ta ut penger i banken i januar, men fikk ingenting ut. Så ringte jeg til Norge for å få saldo på spare- og brukskontoene mine, forteller Jørgensen.

I tillegg ble det opprettet en rekke kredittkort i hans navn. For noen måneder siden begynte inkassovarslene å renne inn, og Jørgensen anslår at det er handlet på kreditt for vel 100.000 kroner. 66-åringen takker politiet og banken for å ha hjulpet med å ordne opp, og opplyser at han har fått erstattet sine tap.

Harry Kristian Jørgensens bank DNB ønsker ikke å kommentere konkrete kundeforhold, men sier på generelt grunnlag at alle svindelforsøk blir politianmeldt.

– Kunder som opplever å bli svindlet vil kunne få pengene tilbake så lenge det ikke er vist uaktsomhet. Men vi har alle et ansvar for at slike svindelforsøk stanses, og den viktigste måten å stoppe dem på er å ta godt vare på passord og koder, og ikke gi ut sensitiv informasjon, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.