Norsk finansnæring frykter at manglende enighet mellom EU og Norge om hvordan Norge skal forholde seg til EUs finanstilsyn kan føre til store økonomiske tap for Norge.

Næringens interesseorganisasjon, Finans Norge, mener det haster med å få på plass en løsning.

- Om vi ikke får tilsynsordningen inn i EØS-avtalen, vil finansmarkedet vil ikke lenger være en del av det indre markedet. Det vil føre til økte kostnader for norske  finansbedrifter som vil operere i EU og det vil bli dyrere for utenlandske aktører å operere i Norge, sier fagsjef for internasjonal koordinering Ellen Bramness Arvidsson i Finans Norge.

EU-topp i Oslo

Mandag var Michel Barnier, visepresident i Europakommisjonen og sjef for EUs indre markeder, i Oslo for å møte finansminister Siv Jensen (Frp).

De nye EU-reglene var hovedtema på møtet.

- Dette er utfordrende for Norge, fordi vi ikke er med i EU. Stortinget og regjeringen er enige om at det er viktig å beholde kontroll over norsk finanssektor i Norge, samtidig som vi samarbeider med EU, sier Jensen.

Både Jensen og Barnier mener imidlertid det er mulig å få på plass en løsning.

- Jeg opplever at begge parter ønsker å bli enige. Et felleseuropeisk finnansvesen er viktig for å få stabile forhold i Europa og for å unngå en ny økonomisk krise. Økonomiene våre er tett sammenvevet og Norge vil også ha glede av et slik samarbeid, sier Barnier.

Store økonomiske konsekvenser

Alle de store norske bankene er etablert i flere europeiske land og vil kjenne på konsekvensene av at Norge ikke har samme regelverk som EU.

- Det haster med å finne en løsning. Derfor har vi en intensiv plan fremmover, sa Jensen.

De første regelendringene kom allerede i januar og flere er på vei. Finansbransjen mener at den manglende enigheten skaper usikkerhet.

- Dersom usikkerheten vedvarer, risikerer EØS-land å bli oppfattet som at vi står utenfor det indre markedet. Det kan få store økonomiske konsekvenser for Norge, sier Bramness Arvidsson i Finans Norge.

Organisasjonen skrev i et notat i april at situasjonen har ført til, og vil fortsette å føre til, økt usikkerheten i norsk finansnæring.

«Den juridiske usikkerheten er spesielt skadelig for finansielle tjenester, en industri basert på kontraktsfestede rettigheter», skriver den i notatet.

Håper, men lover ingen ting

Jensen er tydelig på at det er visse punkter som det ikke er aktuelt å flytte på, selv om EU skulle presse på. Hun tror likevel det kan bli oppnådd enighet om spørsmålet iløpet av 2014.

- Vi tror det er mulig. Dette er en vanskelig situasjon for Norge. Vi er ikke medlem i EU. Å ha et felles finanstilsyn vil bety noe annet enn å implementere regler. Det vil bety at EU får direkte beslutningsmyndighet ovenfor Norge i finanssaker. Men møte i dag har vist fremgang. Vi har respekt for hverandres holdninger og nå må vi arbeide videre for å komme til en løsning.

Barnier mener dette er en viktig sak for at det indre marked skal fungere. Han pekte på Norges betydning for EU, særlig innen energi, på grunn av situasjonen i Ukraina og EUs sanksjoner mot Russland.

- Det er først nå vi ser hvordan de nye finansreglene fungerer i praksis. Derfor kan vi nå diskutere konkrete problemer og finne pragmatiske løsninger.

Jensen ville ikke love at regjeringen vil klare å bli enige med EU om hvordan finanstilsynet deres skal stå i forhold til EØS, innen utgangen av 2014.

- Vi håper det, men jeg tror ikke jeg skal stå her og love det nå, sa Jensen.

Les også:

Enke tilkjent 23,6 milliarder dollar i erstatning fra tobakksprodusent

- Forbinder Brandtzæg med å være «Mr. Metall»

Slik fikk bilselgeren anbefalingsbrev fra Warren Buffett  

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.