Det hvite hus uttalte tidligere tirsdag at FAA ikke hadde utstedt noen spesielle restriksjoner angående luftrommet i regionen, men tirsdag kveld kom meldingen om at det amerikanske luftfartstilsynet har ilagt et forbud mot flygninger til og fra landet i ett døgn.

Flyselskapene Delta, US Airways og United Airlines opplyste tidligere tirsdag at selskapene har kansellert sine avganger til Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv.

Stanset flyvninger

Det amerikanske flyselskapet Delta har besluttet å stanse alle flygninger til Tel Aviv i Israel inntil videre. Også Norwegian har valgt å stanse sine flyavganger til det krigsherjede landet.

– I samråd med amerikanske flymyndigheter gjør vi dette for å sikre tryggheten og sikkerheten til våre kunder og ansatte, heter det i en melding fra flyselskapet tirsdag.

Flyselskapet omdirigerte tirsdag en flygning som var på vei til Tel Aviv fra New York, til Paris på grunn av meldinger om rakettangrep i nærheten av Ben Gurion-flyplassen, heter det videre.

FN-skole rammet

En FN-skole som gir husly til internt fordrevne palestinere på Gazastripen, ble tirsdag rammet av israelske artilleriangrep, opplyser FN.

Et FN-team hadde fått godkjenning fra Israel til å inspisere skader ved skolebygningen i Al-Maghazi fra et angrep mandag da det smalt igjen, opplyser en FN-talsmann til nyhetsbyrået AFP.

Skolen drives av UNRWA, FNs organisasjon for palestinske flyktninger.

18 barn drept

De siste 24 timene er 18 palestinske barn drept på Gazastripen, opplyser UNICEF. Til sammen er 146 barn drept siden offensiven startet, ifølge FNs barnefond. Samtlige av barna som er drept det siste døgnet, var 13 år eller yngre, opplyser UNICEF Norge i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Blant de 146 drepte barna var det 97 gutter og 49 jenter i alderen 5 måneder til 17 år, ifølge UNICEF. 105 av dem var 12 år eller yngre, opplyses det.

I tillegg er 1.100 palestinske barn og seks israelske barn såret siden den israelske offensiven «Protective Edge» startet 8. juli, opplyser FNs barnefond.

På Gazastripen er 85 skolebygninger skadd, 48 av dem er FN-skoler. I Israel er én skole ødelagt av raketter avfyrt fra Gazastripen, ifølge UNICEF.

Norske statsborgere

Norske myndigheter har klart å få ut flere enn 70 palestinere fra Gazastripen de siste dagene. Palestinerne har norsk statsborgerskap eller opphold.Det er FN som sørger for transporten, opplyser Utenriksdepartementet.

Den siste uttransporteringen foregikk søndag, da åtte personer ble eskortert ut av Gaza. Det har til sammen vært tre FN-transporter med norsktilknyttede palestinere ut av krigsområdet.

Etter det NTB forstår er det ikke alvorlig skadde personer ble dem som er hjulpet ut.

Våpenhvileforslag

Palestinske ledere har for egyptiske myndigheter lagt fram en plan for våpenhvile etterfulgt av fem dager med forhandlinger med Israel, opplyser en representant for Fatah.

– Det palestinske lederskapet tilbød et nytt forslag innenfor rammen av det egyptiske våpenhvileinitiativet. Våpenhvilen skal straks etterfølges av forhandlinger som skal vare i fem dager, opplyser Azzam al-Ahmed fra det palestinske partiet Fatah til journalister i Kairo.

Det pågår denne uken en diplomatisk offensiv med Kairo som sentrum og en våpenhvile på Gazastripen som mål. Over 600 mennesker er drept siden Israels offensiv mot Hamas' rakettangrep startet 8. juli.

– Få igjen

Fungerende kommunikasjonssjef Frode Andersen sier det nå er et «relativt lite antall» palestinere med tilknytning til Norge igjen i Gaza. Han kan ikke være mer presis. Dette er palestinere med norsk statsborgerskap eller annen form for opphold i Norge.

– UD bistår så langt det er mulig med å få folk som ønsker det, med på FN-organiserte transporter. Men dette er svært komplisert. Det er vanskelig å få folk til å møte opp på avreisepunktene for FN-bilene, sier Andersen til NTB.

Fraråder reiser til Gaza

Departementet har fått henvendelse fra flere som ønsker hjelp med å komme seg ut. Ingen palestinere med norsk tilknytning har etter det UD kjenner til, mistet livet under de intense kampene som har rast siden bakkeinvasjonen startet.

UD viser til sine reiseråd om at det for tiden ikke er tilrådelig å dra til Gaza. Andersen sier UD ikke er kjent med at palestinere med norsk statsborgerskap har reist til Gaza for å kjempe på Hamas' side mot israelske styrker.

Må forhandle

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ankom Tel Aviv i Israel tirsdag. Han ber Israel og Palestina om å stanse blodbadet på Gazastripen og begynne å forhandle.

– Min beskjed til israelere og palestinere er den samme: Slutt å slåss, begynn å snakke sammen og ta grep om konfliktens røtter slik at vi ikke havner i den samme situasjonen om seks måneder eller om ett år, sier Ban på en pressekonferanse i Tel Aviv.

Generalsekretæren beskriver Hamas' rakettangrep mot Israel som sjokkerende og ber om at de stanser umiddelbart. Israel må imidlertid også vise tilbakeholdelse, sa Ban etter at antallet drepte i Israels angrep på Gazastripen passerte 600.

Blant annet er en familie bestående av sju tyske palestinere, av dem fem barn, drept i et luftangrep mot et leilighetshus på Gazastripen, ifølge Tysklands utenriksdepartement.

– En rekke beviser gjør at vi er nødt til å gå ut ifra at de døde tilhører den aktuelle familien, sier en talsmann for utenriksdepartementet i Berlin til nyhetsbyrået DPA.

Også 27 israelere er drept siden militæroffensiven startet, to av dem sivile.

Forslag fra Egypt

Utenriksminister John Kerry sier at et forslag fra Egypt legger rammen for det som kan bli en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas.

På en felles pressekonferanse med Egypts utenriksminister Sameh Shukri sa Kerry tirsdag at han har hatt konstruktive samtaler i Kairo og at han de nærmeste dagene vil fortsette arbeidet med å få på plass en våpenhvile.

Den amerikanske utenriksministeren oppfordret Hamas til å innlede forhandlinger på bakgrunn av det egyptiske forslaget.

 

LES OGSÅ: Røde Kors: - Ukraina er i krig

Kinesisk hurtigmatskandale sprer seg(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.