Kinesiske kunder reddet Apples andrekvartal med en rekordhøy etterspørsel etter Iphone. Salg av nettbrettserien Ipad faller over hele verden.

Produksjonen har startet av de nye Iphone-modellene fra Apple og brukere venter med å kjøpe nye smarttelefoner. I månedene før Apple oppgraderer produktene velger mange lojale kunder å avvente og ikke kjøpe nye smarttelefoner.

I år er forventningene høye. Apple vil lansere to nye Iphone-modeller med større skjermer enn de eksisterende modellene og andre produkter.

Dårlig sikt

Apple fikk en omsetning på 35,2 milliarder dollar i andre kvartal. Dette var noe svakere enn forventningene på rundt 37 milliarder dollar. Sammenlignet med fjoråret, da Apple også var i ferd med å lansere nye modeller, var omsetningsveksten på 13 prosent.

- Det er vanskelig å forutse om kunder vil utsette kjøp basert på rykter. Det er dårlig sikt for oss, sa konsernsjef Tim Cook under resultatfremleggelsen tirsdag kveld.

Resultat etter skatt endte på 7,5 milliarder dollar – 12,3 prosent høyere enn i fjor. Dette er den høyeste resultatveksten på nesten to år.

- Kina var ærlig talt en overraskelse for oss. Vi forventet sterke tall, men det gikk langt over det. Enhetsveksten av Iphone ødela grafene våre, sa Cook.

Apple solgte 48 prosent flere Iphone-enheter i Kina i forrige kvartal sammenlignet med i fjor. På verdensbasis økte Iphone-salget med 13 prosent. Hovedårsaken er den nye avtalen Apple inngikk med China Mobile ved årsskiftet.

For første gang er Apple-produktene tilgjengelig fra verdens største mobiloperatør, som har nesten 800 millioner kunder. China Mobile er også i ferd med å ekspandere til andre markeder ved å ta eierposter i eksisterende mobiloperatører, blant annet i Thailand.

Rykter bremser salget

Det syder med rykter over de kommende Apple-lanseringene i høst. Apple har ikke bekreftet noe, heller ikke at Iphone vil komme med to større skjermer.

- Dette var kvartalet alle fryktet ville bli tøft. Apple klarte å overraske. Kundene vil strømme til Iphone og de større skjermene når disse modellene lanseres i høst, sier direktør Patrick Moorhead hos Moor Insights and Strategy til Reuters.

Det antas at de fortsatt vil tilby dagens skjermstørrelse på en modell.

- Iphone-salget er desto mer imponerende da kunder utsetter kjøpet. Dette skjer spesielt i engelskspråklige land hvor du kan lese rykter i mediene. Dette er typisk på denne tiden av året for oss, sier Apples finansdirektør Luca Maestri til Financial Times.

Apple har forbedret driftsmarginen det siste året og ligger igjen på nesten 40 prosent – opp fra 36,9 prosent ifjor. Dette er langt høyere enn hva de fleste konkurrentene kan drømme om; Samsung er unntaket.

Apple solgte til sammen 35,2 millioner Iphone-enheter og 13,3 millioner Ipad nettbrett – ni prosent færre enheter enn ifjor. Dette er andre kvartal på rad at Ipad-salget faller for Apple.

Veksten i nettbrettsalget har stoppet opp i viktige markeder. Konkurransen er intens fra asiatiske selskaper, blant annet kinesiske som benytter operativsystemet Android fra Google.

Bygger forventninger

Apple-ledelsen benyttet anledningen til å bygge forventninger under resultatpresentasjonen.

- Vi gjorde en fantastisk jobb med å gjennomføre hva som har vært nødvendig. Vi har kommende nyheter som vi tror folk vil bli virkelig begeistret over, sa Maestri under resultatpresentasjonen.

I tillegg til to nye Iphone-modeller forventes det at Apple vil lansere en smartklokke i høst – i tide for julesesongen. Tidligere har det blitt antatt at denne enheten vil bli kalt for Iwatch. En patentsøknad i USA tyder på at produktet kan bli kalt Itime, ifølge Associated Press.

Apple-kursen nærmer seg en ny toppnotering. Siden nyttår har den steget med 19,8 prosent. Aksjen, som ble splittet tidligere i år, havnet på 94,72 dollar på tirsdag. Det skal kun en seks prosent oppgang til før kursrekorden blir slått. Det kan komme med de nye produktlanseringene.

Den forrige toppnoteringen kom i september 2012 da Iphone 5-modellen ble lansert. De neste ni månedene stupte kursen med 40 prosent. Dette falt også sammen med at grunnlegger Steve Jobs døde i oktober samme år.

Avviser valgfusk i Indonesia

Investorer håper at indonesiske velgere – og domstolene – vil akseptere valgresultatet. Den offisielle opptellingen viser at Joko «Jokowi» Widodo vant med vel 53 prosent av stemmene.

Motstanderen, Prabowo Subianto, mener det var omfattende valgfusk og karakteriserer valget som «udemokratisk». Uavhengige valgobservatører avviser dette.

- Jeg har ikke sett bevis for omfattende valgfusk. Påstandene gjenspeiler holdningene til den indonesiske eliten som ikke er klare til å akseptere at de har tapt. Vi er fortsatt i overgangsfasen til et demokrati. Dette er ikke noe vi har hatt i vår kultur. Hva som skjer nå viser at vi er umodne og trenger å lære, sier professor Maswadi Rauf ved University of Indonesia til Associated Press.

I et intervju etter valgseieren sa Jokowi at han vil tilrettelegge bedre for investorer som ønsker å satse i Indonesia og at målet er å skape en årlig økonomisk vekst tilsvarende tidlig på 1990-tallet.

- Når økonomisk vokser med mer enn syv prosent i året er jeg trygg på dette vil styrke Indonesias internasjonale rolle, sa han til Bloomberg.

Den indonesiske valutaen har styrket seg i formiddag og investorer er tilbake ved Jakarta-børsen og sender nøkkelindeksene høyere.

Markedene

Nøkkelindeksene ved aksjemarkedene i Hong Kong og Australia er på nye toppnoteringer siden finanskrisen i 2008 i dag. Inflasjonen i Australia er høyere enn forventet med tre prosent prisvekst etter at sentralbanken har valgt å holde rentenivået lavt.

I Australia er det gruveselskapene som trekker nøkkelindeksen høyere. Produksjonen av jernmalm hos BHP Billiton økte med 20 prosent i juni sammenlignet med i fjor og ni prosent hittil i år. Dette er betydelig høyere enn selskapets tidligere prognoser.

China Mobile lover å ha full dekning av 4G-tjenestene til alle de største byene i Kina innen utgangen av året. Dette vil forventes å gi økt etterspørsel etter nye, avanserte smarttelefoner.

Konkurrenten China Telecom har også lansert 4G i dag og vil dekke Kinas 16 største byer om kort tid.

Fellesindeksen MSCI Asia-Pacific Index har steget i 10 av de 11 siste ukene.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 15328,56 (-0,10%) (sluttnotering)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23912,97 (0,55%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2079,29 (0,18%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2027,48 (-0,07%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9499,36 (0,00%)

India, BSE Sensex: 26148,51 (0,47%)

Thailand, SET Index: 1531,66 (0,71%)

Singapore, Straits Times Index: 3338,34 (0,64%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1872,29 (0,05%)

Indonesia, Composite Index: 5134,8 (1,00%)

Filippinene, SE Composite: 6885,43 (0,23%)

Australia, All Ordinaries: 5568,5 (0,62%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia