Fransk økonomi har lenge svevd nær stagnasjon, noe som i stadig større grad har bekymret økonomer som frykter det kan true en bred innhenting i hele eurosonen.

Lederen i den franske arbeidsgiverforeningen, Pierre Gattaz, mener den franske økonomien er fullstendig katastrofal.

Gattaz mener det er ødeleggende for konkurranseevnen med 35-timers arbeidsuke og en skatt på 75 prosent som bedriftene er tvunget til å betale for ansatte med lønn over 1 million euro (8,33 millioner kroner), skriver avisen The Telegraph.

- Både beskatningen og lengden på arbeidsuken er et symbol som går verden rundt, og det er destruktivt. Jeg har ikke møtt en kineser eller amerikaner som ikke nevner det, sier Gattaz til avisen og legger til:

- Landets økonomiske situasjon er katastrofal. Hvis Frankrike var et selskap ville det gått konkurs.

Ikke nok

Gattaz erkjenner imidlertid at president François Hollande allerede har tatt initiativ som skal bedre Frankrikes konkurranseevne.

Hollande har blant annet lovet å redusere de offentlige utgiftene med 50 milliarder euro (over 400 milliarder kroner) innen 2017, men det mener Gattaz langt fra er nok.

- Det er halvparten av det vi trenger hvis vi skal være konkurransedyktige på linje med våre naboland, sier Gattaz til The Telegraph.

Reddes av kineserne?

Men nå setter Frankrike sin lit til at kineserne skal bidra til å få fart på økonomien.

Nyrike kinesere har nemlig for alvor fått smaken på franske luksusvarer, og en kineser på besøk i Paris vil nødig reise hjem uten en ekte Chanel- eller Louis Vuitton-veske, fortalte en butikkansatt i det eksklusive varehuset Printemps nylig.

Frankrike har i to år hatt et eget visum-kontor i Bejing, og fra i år begynte myndighetene med en 48-timers express-prosess for visum for å gjøre det lettere å lokke til seg kjøpelystne kinesere.

Og det ser allerede ut til å ha effekt. I år er det ventet at over to millioner kinesere vil besøke Frankrike mot rundt 1,7 millioner ifjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Her er eurosonens tikkende bombe


  Frankrikes budsjettunderskudd større enn antatt