- Det er ikke så mye ekstra man betaler, men det er kjipt å gå på en smell, sier Torsen, som selv har 4G fra Telenor.

Nå betaler han 199,- i måneden for sitt abonnement. Men etter noen uker på Kypros tidligere i sommer kom smellen på 600 kroner ekstra mobilbruk. Det, kombinert med generelt økt mobildatabruk gjør at Torsen nå skal oppgradere til en større mobildatapakke.

- Jeg har en mobildatapakke på én gigabyte nå og skal nok opp til to gigabyte, sier Torsen.

Les også:Baksaas innfrir og oppjusterer

Doblet nesten mobilbruken

Det er i hovedsak Telenors mobilkunder som har 4G-telefoner som løfter omsetningen i konsernets norske mobilvirksomhet med ni prosent i annet kvartal sammenlignet med samme periode ifjor.

Årsaken er økt databruk.

For på ett år har selskapets aktive mobilsurfere økt bruken med 90 prosent.

– Om ett år vil tallet sikkert dobles igjen. Faktisk står 23 prosent av våre kunder for 80 prosent av datakapasiteten, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge.

Les også:Telenortall trakk børsen opp

Hun legger til at det er særlig 4G brukerne som drar datatrafikken.

– Vi har en million 4G-telefoner i vårt nett, sier Svendsen og peker på at i snitt brukere de aktive databrukere datapakker til mellom 249 og 299 kroner i måneden.

Mobilomsetning steg med ni prosent

Økning i databruken resulterer at den gjennomsnittlige inntekt per Telenors norske mobilkunde stiger.

Den underliggende organiske veksten er på 13 kroner per kunde per måned og den gjennomsnittelige månedlige inntekten per kunde var ved utgangen av annet kvartal på 304 kroner.

Samtidig steg den norske mobilomsetningen i kvartalet med ni prosent til 3,6 milliarder kroner sammenlignet med samme periode ifjor.

- Kjempepotensial

Svendsen legger til at potensialet til enda større databruk er stort når 36 prosent av selskapets mobilkunder kun bruker én prosent av datakapasiteten.

– Det er et kjempepotensial. Fem prosent av dem som har smarttelefon bruker faktisk ikke data. Mange av våre kunder som ikke surfer er eldre. Vi vet at når pensjonister først kommer i gang med data og internett, tar de helt av. De syns også dette er spennende, sier Svendsen som legger til at Telenor skal bygge ut 4G-nettet i Norge og få ned kostnadene:

– Vi dekker i dag overkant av 70 prosent av befolkningen med 4G som har som mål å dekke nesten hele befolkningen med mobil høyhastighetsnett.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.