En talsperson for det ukrainske forsvaret opplyste tidligere onsdag at to ukrainske jagerfly var skutt ned av prorussiske opprørere.

– Våre foreløpige opplysninger tyder på at rakettene ble avfyrt fra russisk territorium, sier Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd i en uttalelse, ifølge AFP.

De to Su-25-jagerne fløy i en høyde på 5.200 meter da de ble skutt ned, hevder sikkerhetsrådet.

De to flyene ble skutt ned i nærheten av Savur Mogila øst i Ukraina, ikke langt unna stedet hvor et passasjerfly fra Malaysia Airlines ble skutt ned forrige uke.

– To ukrainske Sukhoi-jagere er skutt ned. Flygernes skjebne er ikke kjent, sa forsvarets talsperson Oleksij Dmytrasjkivskij.

Nekter å stå bak

Separatistlederen Igor Strelkov uttalte at prorussiske opprørere har tatt ned et fly og at piloten skjøt seg ut, men ga ikke ytterligere detaljer om hendelsen.

Prorussiske separatister har tidligere skutt ned flere ukrainske militærfly i området. Separatister er også mistenkt for å ha stått bak nedskytingen av det malaysiske passasjerflyet.

Alle de 298 om bord mistet livet da passasjerflyet styrtet. Separatistene selv nekter for å stå bak.

De to første militærflyene med ofre fra flykatastrofen i Øst-Ukraina har landet i Eindhoven i Nederland.

- Ikke usansynlig

Det er ikke første gang Ukraina beskylder Russland for å skyte ned et ukrainsk jagerfly, men utviklingen viser at krigen fortsetter ufortrødent, sier Ukraina-ekspert Tor Bukkvoll.

Han påpeker at nedskytingen av det malaysiske passasjerflyet ikke har hatt noen effekt.

Ingen av partene, verken Ukraina, opprørerne eller Russland har vist vilje til å endre politikk, sier Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

En talsperson for det ukrainske forsvaret opplyste tidligere onsdag at to ukrainske jagerfly var skutt ned av prorussiske opprørere.

Bukkvoll minner om at Ukraina de siste 14 dagene jevnlig har beskyldt russerne for å bruke artilleri innover grensen.

– At Ukraina nå hevder at Russland har skutt ned to jagerfly må regnes som påstander til den ene siden av konflikten, men det er slett ikke usannsynlig. Det i seg selv er ikke dramatisk, det dramatiske ligger i at ingen ting ser ut til å stanse krigen. Den fortsetter ufortrødent, sier Bukkvoll til NTB.

- Alvorlig

Nedskytingen av to ukrainske jagerfly uroer utenriksminister Børge Brende (H). Forsyningen av opprørerne fra russisk side må stanse øyeblikkelig, krever han.

– Det er svært alvorlig at vi har en situasjon i hjertet av Europa der lovløse tilstander hersker og at opprørere bevæpnet med svært avanserte våpen, destabiliserer en helt region, uttaler Brende til NTB.

Deler av det østlige Ukraina er lovløst, og det er liten tvil om at opprørerne her har fått både våpen og materiell fra Russland, påpeker Brende.

– Forsyningen av opprørerne fra russisk side av grensen må opphøre øyeblikkelig. Det er Russlands ansvar å ha kontroll over sine egne grenser og sørger for at våpen og utstyr ikke flyttes over grensen, sier utenriksministeren.

Brende mener Russland bidrar til å undergrave prinsippene om staters suverenitet når russiske våpen havner hos separatistene.

– Dette kan føre til en farlig destabilisering i Europa, advarer han.

Stor granskning

24 internasjonale eksperter gransker nå flykatastrofen. Disse kommer fra Ukraina, Malaysia, Tyskland, USA, Storbritannia og Russland, opplyser den nederlandske ulykkeskommisjonen DSB onsdag. De fleste i gruppen er imidlertid fra Nederland, og fire av de nederlandske granskerne etterforsker hendelsen fra Ukraina.

DSB vil blant annet se på hvorvidt ferdskriveren og taleregistratoren fra Boeing 777-flyet ble tuklet med. Etterforskerne skal også gjennomføre separate granskninger av beslutningsprosessene knyttet til flyruter og tilgang til passasjerlister.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.