Utenfor Anker Studentbolig i Oslo møter DN bergenseren William Wik (20), som om noen uker begynner på grafisk designerstudiet på Norges Kreative Høyskole.

Wik skal sammen med broren Jostein Grundt inspisere leiligheten han har fått tilbudt fra studentsamskipnaden. 20-åringen søkte leilighet tidligere idag, og fikk tilbud nesten med engang.

- Jeg var heldig. Jeg tar denne, sier Wik.

Les også:Har brukt 12 millioner på realfagsrekruttering

Flere på venteliste enn tidligere

Men ikke alle er like heldige.

I Oslo er antallet studenter på venteliste høyere enn på samme tidspunkt som ifjor.

- Vi har 250 flere på venteliste enn det vi hadde i fjor, sier Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus' boligsjef Trond Bakke.

-Kan de som står på venteliste regne med å få bolig med det første?

- Det er litt avhengig av hvilken boligtype de søker og hvor de søker. Vi regner med å tildele et betydelig antall boliger utover høsten frem mot jul, sier Bakke.

Om du får bolig raskt kommer nemlig an på flere kriterier. Samskipnadene prioterer som oftest førstegangsstudenter som kommer rett fra videregående eller militæret.

Mange vil få tilbud

Bakke råder studenter som står på venteliste til ikke å binde seg til lange leiekontrakter.

- Jeg tør ikke gjette på en prosentsjanse for å få bolig, men det blir tildelt mer boliger utover høsten, og særlig mot slutten av semesteret når mange utenlandske studenter reiser hjem, sier Bakke.

I Trondheim står nærmere 2.700 søkere igjen på listene, til tross for at Studentsamskipnaden der ikke kan tilby flere boliger til studiestart.

- Vi anbefaler alle å se på privatmarkedet, som er stort og fungerende her. Det pleier å ordne seg for alle i Trondheim, og vi har en tak over hodet-garanti, sier Cathrine Kristiansen, fagansvarlig for utleie på Studentskipnaden i Trondheim Bolig.

 

Les også:Nytt studium til topps

Kapasiteten sprengt i nord

I Tromsø står mer enn 2.200 personer på venteliste for studentboliger. Der har studentsamskipnaden tildelt 350 hybler og 100 leiligheter - og det er det de har å tilby.

- Boligmarkedet er veldig tøft for alle sammen. Vi ser imidlertid at studentene aksepterer å bo i bofellesskap der de i sum blir betalingsdyktige, sier eiendomssjef Leif Tore Hansen i Norges arktiske studentsamskipnad.

Hansen sier studentsamskipnaden har et «sofahjelp»-program for de som ikke har fått bolig det første året.

- Det er populære ordninger den første måneden, og etter det ordner det seg for de fleste, sier Hansen.

De yngste prioriteres

I Bergen står 1500 søkere på venteliste. Administrerende direktør i Studentsamskipnaden i Bergen, Per Kristian Knutsen, sier at de yngste vil bli prioritert først.

-  Så hvis du er ung er det en viss mulighet for at du kan få bolig til studiestart. For de litt eldre er det liten mulighet sier Knutsen.

Knutsen sier imidlertid det ofte åpner seg muligheter utover høsten og i januar for de fleste, da mange internasjonale studenter reiser hjem etter endt utveksling.

Det er også ventet at noen studenter vil falle fra ventelisten når det endelige inntaket blir klart etter 26. juli, mens noen vil komme til.

Samtidig kan enkelte av studentene stå på venteliste flere steder.

I tillegg til de syv nevnte i artikkelen finnes det 17 studentsamskipnader til i landet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.