Havtemperaturene har stor betydning på fiskenes trivsel og påvirker fiskens appetitt og vekt.  Etter nyttår har vekstforholdene vært gode for fisk, noe som har ført til en tilbudsvekst. Mildværet i vinter har gjort at oppdretterne har kunnet dratt i land en solid fangst i andre kvartal.

- Opptaket av fisk har vært rekordhøyt i andre kvartal i år. Volumet er omtrent 20 prosent høyere dette kvartalet sammenlignet med ifjor, sier Kolbjørn Giskeødegård, analytiker i Nordea Markets.

(Se tabell nederst i saken)

Dette er en av hovedårsakene til at lakseprisen har falt i første halvår, mener han. Samtidig er det ikke store endringene i tilbud og etterspørsel som skal til før bildet endrer seg.

- Markedsbalansen er veldig stram. Og vi ser at med en gang dette trykket i tilbudsvekst avtar, så fyker prisene oppover som et skudd. For eksempel i juli har lakseprisen økt med over 30 prosent, sier han.

Eksportdrøm

Megler Piotr C. Wingaard i fiskebørsen Fish Pool sier juli måned vanligvis er en ganske solid måned for lakseeksportørene. Ferierende ansatte på fiskemottak gjør at færre fisk slaktes, noe som ofte fører til manko på fisk i Europa.

- 80 prosent av den norske fisken går til Europa og når fisketilbudet faller så øker prisen. Men oppgangen i juli ble mye sterkere enn man kunne drømme om, sier Wingaard.

Han viser til de fremtidige kontraktprisene på lakseeksport og sier prisene er ventet å falle ned til 37 kroner kiloen i august og september, etter hvert som slakterienes kapasitet tar seg opp igjen etter fellesferien. Statistisk sentralbyrå meldte onsdag at eksportprisen på laks i forrige uke (uke 29) var på 42,26 kroner per kilo. Det er en økning på 1,4 prosent sammenlignet med uken før.

- Fra oktober så forventer man at prisen er opp igjen over 40 kroner og holde seg rundt 40 kroner kiloen, slik det prises hos oss, sier han.

Trives ikke i varmen

Men også sommervarmen rundt norskekysten har skyld i at lakseprisene trolig reduseres fremover, mener Nordea-analytiker Giskeødegård.

- I sommer har vi så langt hatt de høyeste sjøtemperaturene på seks-sju år. Da trives laksen dårligere og fôringen bremses. Det betyr at laksen vokser mindre enn ellers, da vil vi nok se en høyere pris. For eksportørene vil nok den høyere prisen kompensere for lavere eksportvolumer, sier han.

 

Kilde: SSB

LES OGSÅ:

Swedbank ser Marine Harvest høyere  

Fredriksens laksefabrikk presser ut én milliard  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.