Kinesiske fabrikker har ikke tatt sommerferie. Aktiviteten har ikke vært høyere på 18 måneder. Japan sliter med ettervirkningene av tsunamien og en svak etterspørsel.

Kinesiske myndigheter har lovet å gjøre alt som er nødvendig for å skape en økonomisk vekst på rundt 7,5 prosent i år. Veksttallene for første halvår viser at de er på rett vei. Aktiviteten ved fabrikkene har tatt seg opp i juli, viser den foreløpige innkjøpssjefsindeksen.

Minitiltak gir resultater

HSBC har fått inn svarene fra over 80 prosent av de kinesiske innkjøpssjefene som hver måned deltar i innkjøpssjefsmålingen. Denne målingen har vist seg å ta pulsen relativt bra på den kinesiske økonomien.

Den foreløpige julimålingen endte på 52. Med et måletall på over 50 er det høyere aktivitet ved fabrikkene. Denne målingen er den høyeste på 18 måneder i Kina.

- Den økonomiske aktiviteten fortsetter med å ta seg opp i juli. Dette tyder på at den samlede effekten av minitiltakspakker fra tidligere i år fortsatt sildrer gjennom. Vi forventer at myndighetene vil opprettholde denne politikken de neste månedene for å konsolidere aktiviteten i økonomien, sier sjeføkonom for Kina hos HSBC, Qu Hongbin.

Myndighetene har igangsatt målrettede tiltak for å skape økonomisk vekst. Dette betyr nye investeringer i infrastrukturprosjekter og det er blitt enklere for kinesiske selskaper å få tilgang til finansiering siden i vår.

Ifølge banken Standard Chartered har den samlede gjelden i Kina økt til 250 prosent av landets bruttonasjonalprodukt.

- Bekymring for en økende kredittrisiko kan hindre politikerne fra å lansere brede tiltak for hele økonomien i frykt for at dette vil føre til en kraftig vekst i nye utlån. Et sunt arbeidsmarked bør gjøre myndighetene komfortable med å ha en noe svakere økonomisk vekst i andre halvår, sier Kina-økonom Julian Evans-Prichard hos Capital Economics.

Uthuling av eksportindustrien

Det japanske handelsunderskuddet ble nesten firedoblet i juni sammenlignet med ifjor til 822,2 milliarder yen (50,2 milliarder kroner). 2011 var det første året Japan fikk et handelsunderskudd i økonomien siden 1970-tallet. Dette har forverret seg i år.

Hovedårsaken er fortsatt høy import av olje, gass og kull etter at Japan ble tvunget til å stenge alle kjernekraftverk etter jordskjelvet og tsunamien ødela to reaktorer ved Fukushima-verket i mars 2011.

Importen økte i juni med 8,4 prosent til 6,7 billioner yen (413 milliarder kroner). Den japanske importen i første halvår er den høyeste siden 1979 – det første året hvor det finnes sammenlignbare statistikker.

Eksporten falt med to prosent til 5,6 billioner yen. Det var forventet en vekst på rundt en prosent etter at eksporten falt med 2,7 prosent i mai.

- Hovedårsaken til den svake eksportveksten er svak økonomisk aktivitet. Eksport er fortsatt en av motorene i den japanske økonomien, men de svake eksporttallene skyldes en uthuling av eksportindustrien. Dette lar seg ikke løse over natten; det vil ta lang tid. Det må gjennomføres økonomiske reformer og foretas høye investeringer fra næringslivet i programvare, forskning og utvikling for å bedre konkurranseevnen, sier styreformann Atsushi Nakajima ved tenketanken Research Institute of Economy, Trade and Industry til CNBC.

Fra 1. april ble omsetningsskatten økt med tre prosentpoeng til åtte prosent. I løpet av de neste 18 månedene skal denne økes ytterligere til ti prosent. Skatteøkningen har gjort at forbrukere og næringsliv har satt på bremsene og redusert forbruk og investeringer.

- Den svake eksporten skyldes også strukturelle problemer. Japanske selskaper produserer for eksportmarkedene i utlandet – ikke i Japan som tidligere. Handelsunderskuddet vil forbli på dagens nivå til utgangen av året, sier sjeføkonom Kiichi Murashima hos Citigroup til Bloomberg.

Eksporten til USA falt med 2,2 prosent og til Asia med 3,8 prosent. Det er kraftig fall i bileksporten til tross for at en svak valutakurs har gjort japanske produkter mer konkurransedyktige på eksportmarkedene.

Ifølge den foreløpige innkjøpssjefsindeksen for juli er det en svak vekst i aktiviteten i japanske fabrikker.

Visesentralbanksjef Hiroshi Nakaso sa igår at den svake eksporten skyldes svak vekst i verdensøkonomien. De offisielle vekstprognosene for inneværende år ble nedjustert denne uken. Den økonomiske veksten forventes å havne på 1,2 prosent. Dette skyldes svak internasjonal etterspørsel og et fall i det innenlandske forbruket etter at omsetningsskatten ble økt, ifølge en regjeringsrapport.

Svakere vekst i Sør-Korea

Den sørkoreanske økonomien fikk en årsjustert vekst på 3,6 prosent i andre kvartal – 0,3 prosentpoeng svakere enn i første kvartal, viser offisielle statistikker som kom i dag.

Sentralbanken har valgt å nedjustere vekstprognosene for 2014 fra fire prosent til 3,6 prosent. Den advarer mot en betydelig nedsiderisiko, blant annet fra ujevn økonomisk vekst i Europa og USA.

Lokale forbrukere valgte å redusere det private forbruket etter den dødelige ferjeulykken i april, hvor over 300 mennesker – i hovedsak ungdommer – døde.

Regjeringen presenterte en tiltakspakke på over 70 milliarder kroner i formiddag i form av økte offentlige investeringer. I tillegg kommer nesten 200 milliarder kroner i finansiering og lån til små- og mellomstore selskaper.

Markedene

Den overraskende innkjøpssjefsindeksen i Kina har sendt nøkkelindeksen i Shanghai og ved Hong Kong-børsen høyere i dag. Det er fortsatt nervøsitet rundt den kinesiske økonomien. Høy utlånsvekst og fall i eiendomsprisene i enkelte storbyer blant bekymringene.

 

Asiatiske aksjemarkeder  (kl. 06 norsk tid)

Japan, Nikkei 225: 15284,42 (-0,29%) (sluttnotering)

Hong Kong, Hang Seng Index: 24057,85 (0,36%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2095,85 (0,83%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2023,98 (-0,21%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9494,65 (-0,05%)

India, BSE Sensex: 26086,02 (-0,24%)

Thailand, SET Index: 1539,23 (-0,15%)

Singapore, Straits Times Index: 3344,96 (0,13%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1872,04 (0,02%)

Indonesia, Composite Index: 5102,8 (0,19%)

Filippinene, SE Composite: 6889,9 (-0,04%)

Australia, All Ordinaries: 5569,4 (0,04%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia