Det kom fram under en pressekonferanse på Politihuset på Grønland torsdag ettermiddag, der medier og publikum fikk en oppdatering om trusselbildet som ble presentert tidligere på dagen.

– Slik saken står nå, mener jeg Oslo er en trygg by. Det er en nasjonal terrortrussel det er snakk om, og politiet i Oslo har iverksatt en rekke tiltak, sier stabssjef Johan Fredriksen til NTB.

Fredriksen opplyser til NTB at «flere titalls» ansatte i Oslo-politiet er kalt hjem fra ferie for å håndtere terrortrusselen.

Væpnet og sivilt politi

Politiets tiltak har som mål å få ned responstiden, dersom det skulle bli en skarp hendelse, eller hvis politiet må håndtere konkrete trusler rettet mot mål i byen.

Torsdag hadde politiet ikke stående vakthold ved bygninger eller andre offentlige steder i hovedstaden.

– Vi ønsker ikke å binde opp politiressurser ved å plassere dem på ett sted, utdyper Fredriksen.

Mobile uniformerte samt sivile politienheter vil derfor være til stede på knutepunkter og sentrale steder i byen, enheter som kan bevege seg raskt i møte med konkrete trusler eller terrorhandlinger.

Oslo mest sårbart

Selv om politiet gjør det de kan for at Oslo skal være en trygg by, understreker stabssjefen at politiet ikke på noe tidspunkt kan garantere for sikkerheten.

– I et åpent samfunn er trusler noe vi må venne oss til å leve med, sier Fredriksen.

– Terror har som mål å ramme samfunnet. Vi kan ikke tillate at det rammer oss mer enn det som er nødvendig. Derfor innfører vi tiltak for at byen skal kunne leve som normalt, sier Fredriksen og opplyser at alle sommerarrangementer kan gå som planlagt.

– Jeg ville ikke hatt noe problem med å sende barn på en rekke planlagte aktiviteter, sier Fredriksen, og nevner blant annet Norway Cup.

Likevel medgir han at sikkerhetsutfordringen er stor i hovedstaden.

– Oslo er kanskje det mest sårbare politidistriktet på grunn av antall mennesker og befolkningstettheten, sier Fredriksen.

Økte forsvarsressurser

Under dagens første pressekonferanse sa politiet at samtlige politidistrikter er i beredskap. Bistandsressursene til nasjonalt nivå er styrket, påpeker Fredriksen.

– Vi har også bedt om økt bistand fra Forsvaret. Vi ligger på et høyt nivå, og vi håper at det synes for en mulig motstander at politiet er beredt. Vi gambler ikke med publikums sikkerhet, understreket Fredriksen.

Han forstår at publikum kan bli urolige av mer bevæpnet politi, men forsikret at tiltakene skal virke fryktdempende.

– Nå har vi fått en advarsel på forhånd. Det ville være en unnlatelsessynd å ikke ta dette på alvor, sa Johan Fredriksen og viste til at Norge har smertefull erfaring med terror fra 22. juli 2011.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.