– Det er en høyere beredskap nå enn det har vært noen gang før, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til NRK.

Alle politidistriktene har fått informasjon fra Politidirektoratet om den mulige trusselen som PST orienterte om torsdag formiddag. Det er opp til politidistriktene selv å gjøre lokale vurderinger for hvordan de vil håndtere dette. Over hele landet er væpnet politi synlig, spesielt på flyplasser, grenseoverganger og viktige knutepunkter. Den høye beredskapen kan holdes lenge.

Har ressurser

– Den holder vi så lenge det er nødvendig. Det er trusselvurderingen fra PST som er avgjørende, så vi kan heve beredskapen ytterligere og iverksette flere tiltak, sier Humlegård.

Han bekrefter at politiet fortsatt har ressurser til å heve beredskapen ytterligere.

– Det har vi, vi har ikke noe valg. Det vil vi gjøre i tett dialog med PST på bakgrunn av de trusselvurderingene som kommer derfra, sier politidirektøren.

Han sier hensikten med å gå ut så sterkt, er todelt:

– Det er å forebygge, å vise at Norge er forberedt på noe som er en uspesifikk trussel. Det er også for å sette politiet i en høyere beredskap, med kortere responstid med bedre ressurser – flere folk med høyere kapasitet.

Titalls tips

Humlegård sier politiet gjennom aktiv informasjonsutveksling forsøker å fortelle befolkningen hva politiet gjør, og hvorfor de gjør det, men understreker at det alltid er noe politiet gjør og vet, som de holder for seg selv.

– Vi vil ikke at folk skal gå rundt og være bekymret, men de skal være aktpågivende og varsle hvis de ser noe som virker mistenkelig til politiet. Ellers skal vi leve som før, sier Humlegård.

Politiet i Oslo hadde i løpet av torsdagen fått inn et titalls tips, men ønsker ikke å si noe om innholdet i opplysningene de har fått. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.