– Politiet forholder seg til trusselvurderingen fra PST. Tiltakene som er iverksatt blir opprettholdt og vi tar denne situasjonen på alvor, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård på en pressekonferanse fredag.

– Trusselbildet er uendret, men vi forbereder å øke kapasiteten, sier han. Det gjøres for dem som eventuelt har onde hensikter skal se at politiet er i høy beredskap, og for å være beredt til å håndtere hendelser raskere enn tidligere.

Politidirektøren legger til at erfaringene fra 22. juli 2011 og tiltakene som ble gjort i ettertid, har vært nyttige.

– Vi har som samfunn aldri vært bedre forberedt på en trussel som dette.

Kan øke beredskapen

Humlegård gjentar at politiet ikke vet når et eventuelt terrorangrep vil skje, og at de leter etter terrorister som de ikke vet hvem er.

– Vi forbereder oss på å stå i dette over noe tid. Vi vet ikke hvor lenge det vil vare, men det kan bli en del dager og vi må forberede oss på det, sier Humlegård.

Bevæpnet politi har vært i beredskap over hele landet etter at det torsdag ble kjent at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har mottatt konkret informasjon om et nært forestående terrorangrep i Norge.

Økningen i beredskapen er blant annet blitt gjort ved at politifolk har blitt innkalt fra ferie eller ikke har gått ut i ferie. I tillegg vurderes Heimevernet som en ekstra ressurs, politireserven settes på en høyere beredskap og utrykningspolitiet kan bli omdisponert.

Gir ingen garanti

Publikum er blitt oppfordret til å ringe politiet om de ser noe mistenkelig, men Humlegård sier det så langt ikke har vært noe i tipsene de har fått inn.

På spørsmål om folk kan føle seg trygge, sier politidirektøren at politiet ikke kan gi en trygghetsgaranti.

– Vi har fått en konkret, men ikke tids- eller stedsspesifikk trussel. Den er så uspesifikk at vi ikke kan gi noen råd om hvordan folk skal forholde seg, sier han.

Det sterke politinærværet vil dermed fortsette gjennom helgen og til uken.

– Vi forstår veldig godt at det vi nå gjør og sier både kan skape trygghet, men også utrygghet. Men det er grunn til å ta denne situasjonen på alvor, for det er en alvorlig trussel, sier Humlegård.

Styrker koordineringen

Politidirektøren opplyser at politidirektoratet sammen med andre direktorat og samarbeidspartnere som har en rolle i å forebygge og håndtere en hendelse, skal møtes klokken 18 fredag.

– Formålet med møtet er at PST skal brife om situasjonen og jeg skal brife om status på tiltak og situasjonen slik den er nå, sier han. Andre direktorat skal også opplyse om tiltak de har iverksatt eller planlegger i sine respektive sektorer.

– Dette blir gjort for å styrke koordineringen og samordningen blant myndigheter og viktig innsatspersonell, sier Humlegård.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.