USA og EU har lagt til side sine meningsforskjeller, og avtalte mandag å foreta en kraftig opptrapping av økonomiske sanksjoner mot Russland, skriver TDN Finans.

Bakgrunnen for enigheten er bekymring for at Russland trapper opp sin intervensjon i Ukraina, og at landet muligens legger grunnlaget for en regulær invasjon, skriver The New York Times.

De to partene er kommet til enighet om en pakke med tiltak som retter seg inn mot Russlands energi-, finans- og militærsektorer.

EU i bresjen

I enkelte tilfeller vil EU kunne gå lengre enn det USA har gjort, noe som vil tvinge amerikanerne til å komme etter, skriver avisen.

Avtalen ble inngått under en uvanlig videokonferanse som involverte fem parter; den amerikanske president Barack Obama og hans kolleger fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia.

Et EU-møte tirsdag skal ta stilling til opptrappingen av sanksjonene. Hvis møtet ender med nye sanksjoner som ventet, har folk fra Obama-administrasjonen sagt at USA vil følge opp med sine egne sanksjoner senere på dagen, eller onsdag.

EU vurderer å legge begrensninger på salg av teknologi til Russlands oljesektor. I tillegg planlegges restriksjoner overfor russiske statseide banker i kapitalmarkedene, samt en stans i fremtidige våpensalg, og restriksjoner i salg av utstyr med både sivile og militære bruksområder.

Straffetiltak overfor personer som står den russiske president Vladimir Putin nær, og som etter alt å dømme bare bidrar til å forsterke Russlands rolle i destabiliseringen av Ukraina vurderes også av EU, skriver nyhetstjenesten AP.

Ingen full avskjæring

En talsmann for den britiske statsminister David Cameron sa etter mandagens møte at Vesten er enig om at EU bør iverksette «en kraftfull pakke av sektormessige sanksjoner så snart som mulig».

Ingen av sanksjonene har til hensikt fullt ut å avskjære russiske økonomiske sektorer fra Vesten. Dette er en mulighet amerikanske embetsmenn har sagt at de holder i reserve for det tilfelle at Russland iverksetter en militær innmarsj i Ukraina, eller kommer med lignende, provoserende tiltak, skriver AP.

Les også:
Trøim trapper ned i Fredriksen-systemet: Får 1,6 milliarder
Dette betyr Argentina-kollaps for verdensøkonomien
Formuen hans har vokst med åtte milliarder i måneden
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.