USA og EU går sammen om tiltak for å ramme Russlands langsiktige evne til å utvikle nye oljeressurser, skriver TDN Finans.

Amerikanske og europeiske ledere går lengre enn sine tidligere tiltak mot russisk bank- og forsvarssektor, i et forsøk på å svekkes Russlands tilgang til vestlig teknologi, idet landet arbeider for å utvinne nye oljereserver fra Arktis, havområder med store vanndybder, samt skiferlag på land.

Målet er ikke å påvirke løpende oljeproduksjon, men å formørke Russlands energifremtid, skriver avisen.

Oljesmurt vekst

De seneste to tiårs vekst i oljesektoren har sørget for Russlands økonomiske og geopolitiske gjenreising etter Sovjetunionens fall, og har gitt rikdom til den russiske president Vladimir Putins allierte.

Russland produserer om lag 10,5 millioner fat olje pr dag, og er blant verdens største produsenter.

Restriksjonene innen energiteknologi vil ikke gjelde for russisk naturgass, som EU-landene er svært avhengige av.

Embetsmenn sier at de nye sanksjonene vil kunne tre i kraft allerede fredag, selv om det trolig vil ta lengre tid å sluttføre de nødvendige juridiske formaliteter.

-Det største fortrinnet vestlige energiselskaper fortsatt har, er deres teknologiske fortrinn. Dette er grunnen til at disse sanksjonene har en mulighet for å oppnå en betydelig effekt, sier Michael A. Levi, energiekspert ved Council on Foreign Relations, til avisen.

Kina kan ikke hjelpe

Han fremholder at kinesiske selskaper ikke vil kunne tre inn og bistå med skiferteknologi der hvor amerikanske selskaper er blokkert.

-De kan bistå med kapital, de kan bistå med arbeidskraft. De kan ikke fylle noe tomrom på teknologifronten, sier Levi.

Den nye runden med sanksjoner er ifølge avisen et resultat av det amerikanske og europeiske ledere sier har vært en sterk opptrapping fra Russlands side av opprøret i det østlige Ukraina.

-Dette er ment som en streng advarsel, sier EUs rådspresident Herman Van Rompuy og EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso i en felles erklæring tirsdag.

EU-lederne fremholder at «destabilisering av Ukraina, eller av noe annet europeisk naboland, vil ha en høy pris».

Rammer bredt

De amerikanske og europeiske tiltakene har til hensikt i vid forstand, om enn ikke presist, å utfylle hverandre. USA stengte ute ytterligere tre russiske banker, inkludert den store VTB Bank, fra mellomlange og langsiktige kapitalmarkeder, og innførte forbud for amerikanere mot å handle med det store statlige russiske selskapet United Shipbuilding Corporation.

USA opphevet dessuten formelt finansieringsordninger med Russland innen eksportkreditt og utvikling.

EU innførte tilsvarende restriksjoner i kapitalmarkedene, og ga dem gyldighet for russiske statseide banker. Det er innført embargo på nye våpensalg til Russland og begrensninger på salg av utstyr med både sivilt og militært bruksområde til russiske militære kjøpere.

EU innførte dessuten nye sanksjoner mot minst tre nære allierte av president Putin, uten å navngi disse offentlig, skriver The New York Times.

Les også:
Større aksjeboble enn 1929, 1987 og 2007
Slik gjør du ferieshoppingen billigere
Innfører sanksjoner mot tre russiske banker
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.