Oslo Børs åpner litt ned onsdag i takt med negativ utvikling for de store europeiske børsene og nedgang på de amerikanske børsene tirsdag.

Nedgangen forklares med at EU-landene tirsdag enig om å innføre en rekke bredere økonomiske sanksjoner mot Russland. Beslutningene vil begrense tilgangen til EUs kapitalmarkeder for russiske statseide finansinstitusjoner, innføre embargo på handel med våpen, etablere et eksportforbud relatert til militære sluttbrukere, og innskrenke russiske tilgang til sensitive teknologier, spesielt innen oljesektoren.

EU opplyser i en melding tirdag at eksporten av visse energirelatert utstyr og teknologi til Russland vil være gjenstand for forhåndsgodkjenning av medlemslandene. Eksportlisenser vil bli avvist hvis produktene skal brukes til oljeleting og produksjon til dypt vann, oljeleting eller produksjon i Arktis og skiferoljeprosjekter i Russland.

Riggselskapet Seadrill er blant vestlige selskaper med store samarbeidsavtaler med det russiske oljeselskapet Rosneft.

I mai i år inngikk Seadrill og datterselskapet North Atlantic Drilling en avtale med Rosneft om samarbeid frem til minst 2022, noe som involverer opptil ni borerigger.

Seadrills borerigg «West Alpha» er for tiden på vei til Karasjøen øst for Novaja Semlja. Der skal den i bruk for amerikanske ExxonMobil, i samarbeid med det russiske oljeselskapet Rosneft.

Seadrill faller 1,7 prosent til 226,80 kroner.

Nordsjøoljen Brent 1. posisjon, som er septemberkontrakten, ligger på 107,51 dollar pr fat onsdag morgen, ned 21 cent fra forrige handledag, da kontrakten steg 15 cent til 107,72 dollar pr fat. Ved stengetid for Oslo Børs tirsdag lå prisen på rundt 107,68 dollar pr fat.

Oljeselskapet Statoil faller 0,3 prosent til 181,90 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 0,45 prosent til 617,04 poeng.

Les også:

Ny oppkjøpstrend skaper gigantfusjoner

- Det er ikke så mange som er klar over reglene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.