Sesongjustert nettotall for sammensatt konjunkturindikator for industrien steg fra syv i første kvartal 2014 til åtte i andre kvartal 2014.

Det går frem av Statistisk sentralbyrås seneste konjunkturbarometer for industrien og bergverket, fremlagt onsdag.

Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i industrien beregnes til 80,7 prosent ved utgangen av andre kvartal 2014.

Svakt positiv

Den generelle bedømmelsen av utsiktene for tredje kvartal 2014 er svakt positiv.

«Optimismen var størst innenfor eksportrettet industri og blant produsenter av næringsmidler og drikkevarer. Produsenter av investeringsvarer hadde negative forventninger til kommende periode. Det er vanskelig å peke på bestemte årsaker til dette, men planer om kostnadskutt så vel som et noe lavere investeringsnivå på norsk sokkel utgjør en mulig forklaring», heter det.

Økte volumer

Norske industriledere melder om større produksjonsvolum i første halvår.

«Stigende ordretilgang i eksportmarkedet var årsaken til denne bedringen. Etterspørselsveksten var imidlertid ikke sterk nok til å hindre at sysselsettingen avtok noe i industrien», skriver SSB.

Det var økte volumer i mange av næringene.

«Utviklingen var særlig positiv for produsenter av metaller, maskiner, kjemiske råvarer samt data- og elektrisk utstyr. Bare noen få industrinæringer rapporterte om redusert aktivitet i måleperioden».

Blant annet gjelder dette bygging av skip og oljeplattformer som har hatt fallende produksjonsvolum i tre påfølgende kvartaler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.