LOs sommerpatrulje har i sommer avdekket at noen ungdommer jobber opp mot 15 timer uten ekstra betaling.

I løpet av sommeren har LOs sommerpatrulje besøkt nesten 6.000 bedrifter. På over 1.100 arbeidsplasser ble det avdekket brudd på arbeidsmiljøloven, og det totale antallet brudd var 1.524. Mesteparten av dette, 26,9 prosent av tilfellene, er brudd på arbeidstidsbestemmelsene.

– Antall brudd på arbeidsmiljøloven er omtrent på samme nivå som før. Så antallet er ikke overraskende, sier ungdomsrådgiver i LO, Kent Rune Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Men det er grunn til å sette på varsellampene i forhold til det store antallet brudd på arbeidstidsbestemmelsene. Vi har møtt ungdom som har vært på jobb opp mot 15 timer i ett strekk og ser at de er kjempeslitne, mener Pedersen.

– Vi ser at det er mange unge arbeidstakere som jobber veldig mye, særlig i serveringsbransjen. Overtid skal være unntaket – og ikke regelen. Og arbeidstakere under 18 år har ikke lov til å jobbe overtid i det hele tatt, fastslår Pedersen.

Han understreker at flertallet av arbeidsgiverne er lovlydige, men at kunnskapen ofte er for dårlig. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.