Satsingen i Peru gikk ikke helt etter planen for det norske oljeselskapet Discover Petroleum International. I en anbudsrunde i 2008 vant oljemyggen rettighetene til leting i fem av syv oljeblokker. Men ennå ligger blokkene urørt.

Kort tid etter lisenstildelingen dukket hemmelige opptak av telefonsamtaler mellom Discovers lokale konsulent og et styremedlem i det peruanske oljedirektoratet, opp. Innholdet var oppsiktsvekkende:

«Hør, bror. Vi har skapt et helveteslag. Vi har spilt på alle banene. Og det ble ballebra, bror. Nå må de avkreves suksesshonorar», sa representanten fra oljedirektoratet på telefon til Discover-konsulenten, bare timer etter at lisensene var delt ut.

«Og hva skal jeg gjøre for å innkreve denne greia?», spurte konsulenten.

«Dette tar Tjukken seg av. Han er mesteren. Det er det han duger til», var svaret han fikk.

Over 80 telefonsamtaler ble avlyttet og tapet. Samtalene strekker seg over hele perioden hvor det norske selskapet jobbet for å få fotfeste i Peru. Opplysningene i opptakene er blant de viktigste bevisene for peruanske påtalemyndigheter mot nordmannen Jostein Kjerstad, og 15 andre.

Kjerstad avviser at han har gjort noe straffbart. Han møtte ikke opp i Peru da rettssaken startet.

Nå er det utstedt arrestordre på nordmannen.

Oljelekkasjen magasinetPlus (Les DN+ i 1 måned for 1 krone)

 

Les også:
«Det er avgjørende for oss å ha et godt forhold til Russland»

Norwegian troner på klagetoppen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.