Norge følger EUs Russlandsanksjoner, opplyser utenriksminister Børge Brende etter et møte i den utvidede utenrikskomiteen mandag.

- Regjeringen vil slutte opp om EUs nye restriktive tiltak mot Russland. Norge har siden starten på krisen i Ukraina stått sammen med EU og nærstående land i våre reaksjoner på Russlands folkerettsbrudd. Dette vil vi gjøre også denne gangen, sier Brende.

- Mest hensiktsmessig

Like før månedsskiftet uttalte Brende at Norge tok sikte på å slutte seg til tiltakene. Norske bedrifter har imidlertid sagt at de ikke mener at Norge bør innføre en blåkopi av EUs sanksjoner. Utenriksministeren mener andre hensyn veier tyngre.

- Det er en totalvurdering at de restriktive tiltakene som EU har vedtatt er de som er mest hensiktmessig også for Norge å innføre, sier Brende til Dagens Næringsliv.

- Så da må norsk næringsliv betale den prisen?

- Vi mener at tunge utenriks- og sikkerhetspolitiske hensyn veier for. Det er ikke minst som reaksjon på at Russland ikke har vist noe imøtekommenhet overfor initiativ til en våpenhvile etter nedskytningen av passasjerflyet fra Malaysia Airlines, sier han.

Støttes

Brende får støtte av Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre. Ap-toppen har tidligere satt spørsmålstegn ved om Norge skal tilslutte seg EUs sanksjoner fullt ut.

- Det er ingen automatikk i at Norge skal følge EU. Men, etter en grundig redegjørelse fra utenriksministeren om hvorfor Norge velger denne linjen, gir vi vår tilslutning, sier Støre til DN.

Betydelig opptrapping

EUs 28 medlemsland er tidligere blitt enige om en betydelig opptrapping av sanksjonene mot Russland på grunn av situasjonen i Ukraina. Sanksjonene vil i hovedsak ramme nøkkelsektorer som energi, våpen og finans. De nye tiltakene trådte i kraft fredag forrige uke, og er ventet å ramme en allerede svak russisk økonomi.

Tidligere sanksjoner har vært rettet mot selskaper og enkeltpersoner involvert i Ukraina-konflikten.

- Norge vil innføre de samme tiltakene som EU innførte fra 31. juli. Tiltakene er en reaksjon på Russlands brudd på grunnleggende prinsipper i FN-pakten. Til tross for et stort internasjonalt press har Russland ikke vist vilje til å endre sin folkerettsstridige handlemåte i Ukraina, sier Brende mandag.

Ytterligere forverret

De nye sanksjonene er en reaksjon på Russlands ulovlige anneksjon av Krim og Sevastopol og destabilisering i Øst-Ukraina. Situasjonen i Ukraina er også blitt ytterligere forverret de seneste ukene, påpeker UD.

- Selv ikke etter tragedien med nedskytingen av det malaysiske flyet 17. juli har Russland endret sin opptreden, men fortsatt destabiliseringen av de østlige delene av Ukraina. Dette har resultert i at blant annet EU og USA har innført omfattende tiltak mot Russland, slik de hadde varslet om at de ville gjøre ved en ytterligere destabilisering, sier Brende.

Russland kunngjorde torsdag i forrige uke at landet vil stanse import av frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og melkeprodukter fra EU-landene, USA, Canada, Australia og Norge. Importforbudet trådte kraft umiddelbart og skal vare i ett år.

Les også: Brende: Urimelig importforbud

Hemmelig møte

Klokken 17.00 mandag var den utvidede utenrikskomiteen samlet til hemmelig møte i fjerde etasje på Stortinget. Komiteen var kalt inn for å bli informert av regjeringen om Norges linje i Ukraina, Midtøsten og terrortrusselen.

Siden regjeringen styrer utenrikspolitikken er det ikke opp til komiteen å fatte vedtak. Den er utelukkende et rådgivende organ. Formålet med møtet er å lufte stemningen om regjeringens linje i de aktuelle sakene.

Foruten utenrikskomiteens faste medlemmer består den utvidede utenrikskomiteen av stortingspresidenten og partienes parlamentariske ledere. Møtene er hemmelige og det er referatforbud.

Oppretter infolinje

Utenriksdepartementet vil opprette en servicetelefon for næringslivet med informasjon om de nye tiltakene fra og med onsdag 13. august.

- Utenriksdepartementet har den siste tiden hatt en rekke møter norsk næringsliv knyttet til de restriktive tiltakene som nå vil bli innført. Tilbakemeldingene fra næringslivet er også viktige for den videre dialogen med EU om presiseringen av detaljene i tiltakene. Reglene gir rom for skjønn og det skjønnet skal vi bruke, sier Brende.

Les også:
Stortinget skal drøfte sanksjoner mot Russland
Russere bekymret for å gå tom for norsk laks  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.