For første gang siden forbudet mot udekket shorthandel ble innført i 2010 har Finanstilsynet besluttet vinningsavståelse overfor to utenlandske selskaper. Såkalt udekket shortsalg forekommer når investorer selger aksjer de ikke har lånt på salgstidspunktet. Da oppstår det en fare for at de ikke kan leveres til kjøper.

Amerikansk hedgefond

Det New York baserte hedgefondet Scogging Capital Management og investeringsselskapet Ellis Lake Capital må avstå en gevinst på henholdsvis 5,2 millioner og 482.161 kroner etter salg av aksjer i gruveselskapet Northland Resources. Begge selskapene har akseptert beslutningen om vinningsavståelse.

– Pengene vil bli inndratt til fordel for statskassen. Bakgrunnen for denne bestemmelsen er å tilrettelegge for en sikkert og effektiv handel, samt ikke utsette verdipapirforetakene for oppgjørsrisiko, sier seksjonsleder hos Finanstilsynet, Geir Holen.

Leverte sent

Av brev som er sendt til Scoggin Capital Management fremgår det at selskapet solgte 850.607 aksjer i Northland Resources den 26. august ifjor, men at selskapet ikke klarte å levere aksjene innen de tre obligatoriske oppgjørsdagene.

Mens Ellis Lake Capital solgte 80.020 aksjer i gruveselskapet 21. august ifjor.

DN har ikke lyktes imed å få en kommentar fra selskapene i dag.

Advokat Tore Mydske opplyser at Scoggin Capital Management ikke ønsker å kommentere saken.

Avvist

DN har tidligere omtalt rettstvisten mellom tilsynet og investor Arne Fredlys selskap Atlas Capital Mangements udekkede shorthandel av RXT-aksjer tilbake i 2010. Etter nederlag for Atlas i lagmannsretten, ble anken fra Atlas avvist av høyesterett og selskapet måtte derfor avstå en gevinst på 5,5 millioner kroner til Finanstilsynet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.