Flere byer i Norge har opplevd en sterk boligprisvekst i de siste årene, mye på grunn av en fortsatt økonomisk vekst og lave utlånsrenter.

Den byen i Norge som skiller seg mest ut når det gjelder boligprisvekst er Nord-Norges største by, Tromsø.

Byen, som har omtrent 70.000 innbyggere, har opplevd en boligprisvekst på 12-13 prosent i året de siste årene. Det er den høyeste prisveksten i landet, og er også høyere enn den gjennomsnittlige lønnsveksten i befolkningen, ifølge sjeføkonom Kjell Senneset i analyseselskapet Prognosesenteret.

Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret forklarer at boligprisveksten i Trosmø blant annet skyldes «berg-og-dalbane»-bygging. Foto:
Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret forklarer at boligprisveksten i Trosmø blant annet skyldes «berg-og-dalbane»-bygging. Foto: (Foto: Per Ståle Bugjerde)

«Berg-og-dalbane»

- Ja, i Tromsø går det unna. Tromsø skiller seg veldig ut nå, byen har hatt en «berg og dalbane»-bygging av boliger i lang tid. For noen år tilbake bygget de alt for mye, men så har de bygget svært lite de siste årene, sier Senneset.

I Tromsø regnet man med en befolkningsvekst på to prosent da den forrige byggeboomen fant sted, men det viste seg å være en stor feilberegning da befolkningsveksten ikke nådde mer enn én prosent. Da tørket byggingen opp, og siden da har boligprisene skutt i været.

- Det er ikke bærekraftig med en slik prisvekst på 12-13 prosent i året, fastslår Senneset.

Foruten «berg-og-dalbane»-byggingen er det også en rekke andre faktorer som har bidratt til vekst i Tromsø.

I Tromsø bidrar blant annet sterk sentralisering, sammen med det ventede inntoget av kapitalsterke innflyttere fra oljebransjen, til at prisene fortsatt vil vokse, ifølge avisen Nordlys.

- Vil muligens ta år før markedet normaliseres

Senneset tror det vil ta flere år før boligprisveksten normaliseres.

- Jeg tror ikke denne prisveksten vil vedvare. Det bygges mye i Tromsø for tiden, og det vil bidra til å normalisere boligprisene i byen. Byen vil likevel ha en bra prisvekst resten av året, og vi må kanskje helt til 2016 før det vil normalisere seg til nivået vi ser i resten av landet, forklarer Senneset.

Tromsøs befolkning er fordelt mellom sentrale Tromsøya i midten, og fastlandet og Kvaløya på hver sin side. Byggetomtene på Tromsøya, der byens sentrum, flyplass og universitet ligger, er nesten fullt utbygget. Der vil prisene holde seg svært høye, tror Senneset.

Får internasjonal oppmerksomhet

- Tromsø hadde sikkert kommet blant ti på topp i verden når det gjelder boligprisvekst de siste årene, sier Senneset.

 

Boligprisveksten i Tromsø har også høstet internasjonal oppmerksomhet. Den internasjonale og anerkjente avisen Wall Street Journal har også merket seg utviklingen i byen.

Avisen skrev forrige uke at «Tromsø er omgitt av fjell, og tilbyr framatiske landskap og tilgang til førsteklasses fiske-, ski- og frilufstmuligheter», og merker seg spesielt luksussegmentet i byen, som har vokst de siste årene.

«Levesett i multimillioner-dollar-klassen har krysset den arktiske sirkelen når Tromsø, Nord-Norges største by, nå gjennomgår et bolig-boom.»

DN har tidligere skrevet om boligbyggere som investerer milliarder i troen på et lukrativt boligmarked i Tromsø.

Les saken her: - Markedet på vei tilbake

- Flere må bo i utkanten

- Prisene på øya er svært høye. Alle kan ikke bo der, og fremover må flere belage seg på å bo i utkanten av sentrum. Det er fortsatt rom for høyere priser, spesielt innen luksussegmentet, og det ser vi fra enkelte eksempler fra Tromsø sentrum, sier Senneset.

DN skrev tidligere om at boligutviklerselskapet Profier, som har Bjørn Rune Gjelsten som hovedaksjonær.

Totalt har selskapet investert 1,5 milliarder kroner i byggingen av luksusboliger på Tromsøya.

– Det krever mye selvtillit til å tro at markedet i Tromsø kan absorbere 100 leiligheter av typen vi bygger på Workinntoppen, men vi er sikre på at leilighetene kommer til å selge godt, sa markedsansvarlig Kristen Rikter-Svendsen i Profier i sommer.

Les også på DN.no:

Statoil-økonom skrøt av Støre-kritikk

Kurdiske ministre inn i ny Irak-regjering

- Jeg er ganske sikker på at Europa allerede er truffet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.