- Vi fortsetter å holde foten på akseleratoren. I dette kvartalet har vi hatt en kolossal utvikling i vår Tawke-boring, sier DNO ASAs styreleder Bijan Mossavar-Rahmani under DNO ASAs kvartalsrapport torsdag.

Oljeselskapet DNO ASA fikk en justert resultat, eller EBITDA, på 110 millioner dollar i andre kvartal 2014, som tilsvarer nesten 680 millioner kroner. Det er høyere enn tilsvarende kvartalsresultat i fjor, som kom på 88 millioner dollar, eller 545 millioner kroner.

Det opplyser selskapet i sin kvartalsrapport torsdag.

DNO driver mesteparten av sin oljevirksomhet i det konfliktrammede Nord-Irak, spesielt i det enorme Tawke-feltet (se oversikt).

 

Styreleder i DNO, Bijan Mossavar-Rahmani, ønsker å ekspandere i Irak, mener avhengig av sikkerhetssituasjonen. Foto:
Styreleder i DNO, Bijan Mossavar-Rahmani, ønsker å ekspandere i Irak, mener avhengig av sikkerhetssituasjonen. Foto: (Foto: Elin Høyland)

- Vi har hatt føtter på bakken i Kurdistan i 10 år, inkludert både denne og andre kriser, og fortsetter å forplikte oss fullt og fast til våre operasjoner, sier Mossavar-Rahmani i en børsmelding torsdag.

- Vår neste utfordring er å mynte ut all olje produsert i Tawke ved å tappe internasjonale markeder, sier Mossavar-Rahmani i den samme meldingen.

I samme melding fastslår selskapet likevel at sikkerhetssituasjonen i området avgjør hvorvidt dette blir mulig fremover.

Etter kvartalspresentasjonen på Aker Brygge torsdag styrelederen en rekke spørsmål fra salen som dreide seg om oljesalg til internajsonale markeder. Han hadde ennå ikke et svar på hvordan DNO skal motta penger og praktisk sett gjennomføre salgene.

- Vi har fått tillatelse til å selge olje til internasjonale markeder. Vi jobber fortsatt med en rekke kompliserte politiske og lovmessige utfordringer i tillegg til tekniske utfordringer relatert til raffineringsanlegg for råoljen vår, sier han.

- De kurdiske myndighetene har sagt ”gjør det”, legger han til.

Utforsker andre land

Ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans var det ventet et justert resultat på 100 millioner dollar.

 

Et EBITDA-resultat er selskapets resultat justert for nedskrivninger og engangskostnader.

Driftsresultatet endte omtrent som ventet 55 millioner dollar, omtrent 340 millioner kroner.

I tillegg til tidligere annonserte planer om å ekspandere produksjonen i Kurdistan varsler DNO begynnelsen på en aktiv oljeletingskampanje på fastlandet i Oman senere i år. Selskapet vil også sette i gang oljeleting og prøveboring offshore i Tunisia.

Resultat før skatt i kvartalet endte på 47 millioner dollar, som tilsvarer 290 millioner kroner, mens de totale driftsinntektene til selskapet var 143 millioner dollar, omtrent 883 millioner kroner.

Volatil DNO-aksje

DNO har blitt hardt påvirket av de pågående konfliktene i Nord-Irak, der den islamistiske opprørsgruppen IS som tidligere var kjent som ISIL, stadig rykker nærmere oljefeltene i Nord-Irak, og aksjekursen har falt stort siden konfliktene i Irak først brøt ut.

Grafikk: Dagens Næringsliv
Grafikk: Dagens Næringsliv

DNO-aksjen ble denne uken positivt påvirket av meldinger om at kurdiske styrker er i ferd med å sikre seg full kontroll over den viktige Mosul-demningen, etter å ha drevet bort styrker fra IS. Etter sterk press både internt og internasjonalt, gikk den tidligere statsministeren Nuri al-Maliki i forrige uke til slutt med på å trekke seg og overlate makten til etterfølgeren Haidar al-Abadi.

Flere store meglerhus mener at den syriskirakske militsen IS ikke utgjør noen trussel for DNOs interesser i Tawke-feltet.

Les også på DN.no:

Politidirektoratet: - For få kvinnelige toppledere

PST: Mer spionasje nå enn under den kalde krigen

Kina snart dyrere enn USA  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.