– Vi har konkrete eksempler på at prisøkningen i butikkene er større enn det har vært grunnlag for. Dagens møter har bidratt til at jeg har nye spørsmål til dagligvarekjedene, sier Listhaug til NTB.

Nortura, TINE, Orkla, Bama og Rema Industrier var alle kalt inn til samtaler med landbruksministeren torsdag. I forrige uke holdt hun tilsvarende møter med de største dagligvarekjedene. De nektet da for å ha økt sine marginer og skjøv hovedansvaret for prisveksten over på leverandørene og næringsmiddelindustrien.

Kiwi-innrømmelse

Torsdag slo dagligvarekjedenes virkelighetsbeskrivelse sprekker. Kiwi-sjef Jan-Paul Bjørkøy innrømmet overfor Aftenposten at dagligvarekjeden har hentet ut en spesielt høy avanse i sommer.

– Generelt sett er det lavere prisjag i juli. Marginen vil gå ned nå, sa Bjørkøy.

Landbruksministeren har merket seg uttalelsene fra Kiwi-sjefen.

– Det er interessant at Kiwi er så tydelige og innrømmer at prisene er presset opp. Tall SSB viser at de neppe er alene om dette, sier Listhaug.

Hva slags oppfølgingsspørsmål hun har til dagligvarekjedene holder hun i øyeblikket for seg selv, men hun letter litt på sløret.

– Prisene på egg økte med 7,5 prosent. I dag kom det fram at leverandørene bare står for 4 prosent av denne økningen, sier hun.

Statsråden viser også til en prisundersøkelse departementet selv har foretatt på Nordby i Sverige. Den viser store prisforskjeller mellom et utvalg tollfrie varer, noe Listhaug mener umulig kan forklares uten å se hen til avansen til importører, matkjeder og produsenter.

Prishopp

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at matvareprisene økte med 3,2 prosent fra juni til juli. Det er den største økningen på en enkelt måned siden 1982.

Under møtet med statsråden kunne TINE fortelle at selskapet hadde en gjennomsnittlig prisøkning 1. juli på 0,8 prosent.

– Prisjusteringen i juni er en direkte følge av årets jordbruksoppgjør. Så har vi en prisjustering i februar hvor kostnadsveksten i TINE tas med. Dette er systemet for TINEs del, og jeg opplevde at det var nyttig å kunne redegjøre for det overfor departementet, sier kommunikasjonsdirektør Lars Galtung.

Under møtet med dagligvaresjefene i forrige uke, ble SSBs tall trukket i tvil. De viste også til at prisene stiger på denne tiden av året hvert år, for så å synke igjen utpå høsten.

– Vi skvatt like mye som alle andre da vi fikk se SSB-tallet på 3,2 prosent. Vi kjenner oss ikke igjen i det tallet, sa Tom Kristiansen i Rema 1000 til NTB etter møtet.

Rema 1000 opererer med et tall på 1,1 prosent i prisøkning, noe Kristiansen utelukkende tilskriver høyere innkjøpskostnader. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.