Privatpersoner og investorer flokker seg til indeksfond. Forvaltningskapitalen til det amerikanske indeksfondet Vanguard har nå nådd 18.500 milliarder kroner. Det melder Wall Street Journals nettutgave. Oljefondet forvalter til sammenligning drøyt 5.400 milliarder kroner.

Vanguard Group ble gründet av John Bogle. I dag er F. William McNabb III gruppens administrerende direktør. Det har spesialisert seg på fond som følger amerikanske og internasjonale indekser, såkalte indeksfond.  Dette i kontrast til aktivt forvaltede fond der forvalterne gjøre sine egne analyser, prøver å finne undervurderte selskaper og produkter og kjøper aksjer og verdipapirer deretter. Indeksfond er svært rimelige for kundene fordi det ikke har forvaltere, har svært lave transaksjonskostnader og er billige i drift.

Også andre indeksfond, som New York-baserte Blackrock og Texas-baserte Dimensional Fund Advistors, opplever stor strøm av kunder og penger, ifølger Wall Street Journal.

Bjellesau Buffett

Interessen kom særlig etter at Warren Buffett, mannen som har blitt en av verdens rikeste på å time aksjemarkedet og investeringer riktig, anbefalte indeksfond i mars i år. 83 år gamle Buffett anbefalte ”to put 10 % of the cash in short-term government bonds and 90% in very low-cost S&P 500 index fund (I suggest Vanguard’s).”

Etter denne uttalelsen økte Vanguards forvaltningskapital med 34 milliarder kroner på fem måneder. Det er tre ganger mer enn samme periode i fjor.

100 mill. på én måned

Også i Norge merkes trenden.

- Det er absolutt voksende interesse for indeksfond. Både tradisjonelle indeksfond fra KLP og DNB, Nordnets nye Superfond, men også børsnoterte indeksfond, sier Anders Skar, Norges-sjef hos nettmegleren og fondsmegleren Nordnet.

Nordnet lanserte sitt eget indeksfond, Nordnet Superfondet Norge, i starten av juni i år og åpnet handelen 24 juli. På under én måned har kundene skutt inn over 100 millioner kroner.

- Stadig mer aksjekapital går i indeksfond. I tillegg er det økende interesse for børsnoterte indeksfond: Bull og bear er eksempler på slike fond, men her er utvalget enormt, sier Skar.

- Det har tradisjonelt vært tradingorienterte investorer som har brukt dem, men nå ser vi stadig flere privatpersoner som benytter børsnoterte indeksfond uten giring også til langsiktig sparing og investeringer, legger han til.

98 prosent i aktive fond

Skar mener likevel det er lenge igjen før norske småsparere og investorer er på nivå med sparetrendene man ser i utlandet.

- Nordmenn har i dag altfor lite penger i passive fond. 98 prosent av all fondskapital er plassert i aktive fond. Det er uansvarlig stor mengde, sier han.

Norges-sjefen har høye ambisjoner for Nordnets eget indeksfond.

- Målsetningen er at det blir Norges største og mest populære fond for privatpersoner, sier Skar.  

- Det har ingen avgifter, er Norges eneste fond uten kostnader og er den eneste gratis lunsjen du får i finansbransjen. Vi byr på det fordi vi håper at kunden får øynene opp for oss og håper de bruker oss til andre ting, legger han til.

 

LES OGSÅ:

Russland stenger McDonald’s-restauranter i Moskva

Kan få huset tvangssolgt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.