- Dette må til for at byggenæringen ikke skal bli en ren mafiabransje. Det er jo full krig der ute, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Byggenæringens Landsforening (BNL) nedsatte på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) et utvalg som har vurdert hvilke tiltak som kan sikre kvalitet og redusere problemet med useriøse og dårlig kvalifiserte foretak i bygge- og anleggs­næringen. Rapporten overleveres til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner idag.

- Mange bedrifter har i det senere blitt tatt for useriøs virksomhet og svart arbeid. Og politiet varsler om at ren mafiavirksomhet er på vei inn i byggebransjen i Norge, der det hvitvaskes penger i bygg og anlegg. Dette er virksomheter som driver med prostitusjon, menneskehandel og narkotika, sier Jæger.

Skal bli vanskeligere å være useriøs

Han medgir at problemet trolig er større enn byggebransjen har vært klar over.

- Men med de foreslåtte tiltakene håper vi å få til en transparent ordning som gjør det mye vanskeligere å være i den useriøse delen av dette markedet, sier Jæger.

- Utvalget står samlet bak denne rapporten som foreslår tiltak som skal sikre kvalifikasjoner og bekjempe useriøse aktører i næringen. Tiltakene bør gjennomføres samlet for å oppnå ønsket resultat, sier Jæger.

Tiltakene omfatter:

  • Etablering av en ny Sentral Godkjenning
  • Utvidelse og forbedringer i ID-kort ordningen
  • Etablering av ny registreringsordning for arbeid på eiendom (seeiendom.no)
  • Sterkere og mer målrettet tilsyn og myndighetskontroll.
  • Automatisert tilgang på informasjon fra offentlig register

Vil ha ny sentral godkjenning

For å sikre kvalitet og seriøsitet i markedet for rehabilitering, ombygging og tilbygg (ROT), foreslår utvalget at en ny sentral godkjenning også omfatter tiltak som ikke er belagt med ansvar etter plan- og bygningsloven.

Sentral godkjenning skal være dokumentasjon på at foretakene er seriøse og innbetaler skatter og avgifter.

Ved søknad om sentral godkjenning, vil opplysningene bli kontrollert mot tilgjengelige registre som Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret og register for merverdiavgift, skattetrekk ansatte, selskapsskatt og arbeidsgiveravgift. At kravene er oppfylt, skal kunne overvåkes ved automatiserte rutiner og sjekkes ved tilsyn fra aktuelle myndigheter, ofreslår utvalget.

 

Vil hindre ID-juks

Tilbakemeldinger fra polititet og Arbeidstilsynet viser at det idag foregår utbredt juks med ID-kort, og enkelte arbeidstakere operer med flere identiteter, ifølge byggenæringen.

Derfor foreslår utvalget at dagens ID-kort ordning utvides med opplysninger om kvalifikasjoner, og mulighet for å kontrollere opplysninger i sanntid.

Ny registreringsordning for arbeid på eiendom

Rapporten anbefaler også registreringsplikt for alle arbeider med verdi over en halv G, inkludert merverdiavgift på eiendom. Arbeidene skal sees på seeiendom.no, som administreres av Kartverket. Registreringen skal angi hvilket foretak som er inne på eiendommen, hvilket arbeid foretaket utfører, og når det er avsluttet. Arbeid utført av eier selv, kan registreres frivillig.

Forsterket tilsyn og førstelinjetilsyn

Utvalget foreslår et førstelinjetilsyn bestående av fire standardiserte sjekkpunkter som alle tilsynsorganer skal utføre før det eventuelt utføres grundigere tilsyn. Her er det viktig å målrette og samordne tilsynene slik at tilsynsorganene først og fremst kan bruke tid og ressurser på de virksomhetene som kan mistenkes å være useriøse og ikke følge lover og regler, ifølge rapporten.

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.