North Atlantic Drilling, et deleiet datterselskap av John Fredriksen-dominerte Seadrill, skriver i en melding at selskapet har inngått en avtale om å kjøpe en vesentlig del av Rosneft flåte av landbaserte rigger i Russland.

Avtalen omfatter rundt 150 rigger og nye fem årskontrakter med Rosneft bruken av riggene.

Avtalen kommer i kjølvannet av at selskapene inngikk en forberedende avtale om investeringer og samarbeid i mai.

Avtalen gjøres opp ved at Rosneft får en eierandel på rundt 30 prosent i North Atlantic Drilling, basert på en tidligere avtalt aksjekurs på 9,25 dollar per aksje. Rosneft vil betale det mellomliggende i kontanter til North Atlantic Drilliing.

Som ventet

Analytiker Anders Bergland i RS Platou Markets mener avtalen ikke er overraskende.

- Dette er mer eller mindre likt det de har kommunisert tidligere, sier han. Berglands anslag tilsier at de 150 riggene genererer circa en million dollar i årlig ebitda (resultat før finans, skatt, avskrivninger og nedskrivninger) og er verdt 5 millioner dollar totalt.

- Så du har en «dealsize» på rundt 750 millioner dollar, sier han og konkluderer med at North Atlantic Drilling betaler rundt femgangeren. Det betyr at avtalen er verdt rundt 4,6 milliarder kroner.

Flere rigger

Bergland omtaler dagens annonsering som «nesten den siste biten av avtalen».

- De har gjort en del av offshoreriggene, nå har de gjort landriggene. Det er ingen voldsomme endringer i forhold til det de har annonsert. Eneste er at vi hadde regnet med det var rundt 100 rigger, nå er det 150.

Seadrill størst

Seadrill vil fortsatt være den største aksjonæren i selskapet med mer enn 50 prosent av aksjene. Rosneft vil som en del av avtalen få rett til å utnevne to styremedlemmer i North Atlantic Drilling.

Avtalen er ventet å bli gjennomført innen utgangen av dette året.

DN har foreløpig ikke fått noen kommentarer fra ledelsen i North Atlantic Drilling i forbindelse med avtalen.

Les også: Russlandavtale i siste liten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.