På jakt etter den fremtidige drømmejobben? Nettstedet Marketwatch har satt opp en liste over punkter som kan gjøre karrierejakten din litt enklere.

1. Bygg opp ryktet ditt

- Du må alltid være på markedet, sier Alexandra Levit, forfatter av boken «New Job, New You: A Guide to Reinventing Yourself in a Bright New Career».

Så selv om du er lykkelig ansatt, bør du sette av tid daglig til å gjøre deg selv mer attraktiv - via nettet. Sett opp en enkel, men gjennomført nettside med kontaktinformasjon, lenker til arbeid og prosjekter du har jobbet med og andre profesjonelle prestasjoner.

Deltagelsen din i sosiale medier som LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram og Pinterest er også viktig, ifølge Levit.

- Foreta et googlesøk på navnet ditt en gang i måneden for å se om du er fornøyd med det som står det. Byttet du for eksempel jobb for ti år siden og den gamle informasjonen kommer opp, bør du forsøke å endre dette.

Bygg opp ryktet ditt før du aktivt søker en ny jobb. Plutselig står du på bar bakke etter en nedbemanningsprosess.

2. Ha kontakt med nettverket

Du må ikke nødvendigvis overfylle kalenderen din med drinker og middager med tidligere kolleger og profesjonelle kontakter, men du bør heller ikke kun kontakte dem når det er noe du trenger fra dem.

- Det er viktig å ikke la nettverket forfalle. Hold det ved like. Det må ikke alltid være i form av en kaffeavtale, men send dem en oppdatering med jevne mellomrom. La dem vite hva du driver med, tipser karriereveileider og gründer Emily Westerman i Whole Life Fit Coaching.

3. Vær synlig

Å opprettholde en viss aktivitet på nett er viktig, men ikke undervurder viktigheten av en «face to face»-interaksjon.

- Det beste du kan gjøre for alltid å være på markedet, er å være synlig, mener Westerman.

Og da må du faktisk møte opp på ulike eventer og ikke bare stå som «attending» på deltakerlisten.

- Du må ta et skritt videre og melde deg som frivillig til ulike spesialkommitéer og tilstelninger. Let etter muligheter hvor du kan dele ekspertisen din med andre.

Den viktigste jobben gjør du likevel på arbeidsplassen.

- Det er din viktigste mulighet for å forbedre egen verdi. Når du mestrer arbeidsoppgavene, kan du engasjere deg arrangemeneter for ansatte på jobben din - for eksempel organisere et veldedighetsløp, sier direktør Judith Gerberg i Gerberg & Co. Career Counseling.

4. Kjenn markedsverdien din

Å vite hva du er kvalifisert til, er en del av å kjenne sin egen verdi.

- Enkelte arbeidstakere kan føle at deres arbeid snakker for seg selv, men du må forstå hva du gjør og hvordan du bidrar, mener Gerberg.

Hun foreslår å lage en liste over faglige prestasjoner og etablere en markedsverdi, for eksempel ved hjelp av nettstedet salary.com (ekstern lenke).

- Sørg for at profilen på LinkedIn og andre steder til enhver tid er oppdatert. Å følge bedriftsledere og andre grupper innenfor din arbeidssektor, kan gjøre det enklere å følge med på nye trender og tendenser, legger hun til.

5. Planlegg i god tid

Forberedelsene til neste karrieresteg bør starte lenge før du sender ut søknader.

- Jeg er stor tilhenger av å ha en liste over bedrifter du kan tenke deg å jobbe for i fremtiden. Sjekk hjemmesidene deres jevnlig for å holde deg oppdatert på ledige stillinger og andre karrieremuligheter, tipser Westerman.

Når disse dukker opp, må du forsikre deg om at du er klar til å ta steget, rent profesjonelt sett. Mangler du en type utdanning, bakgrunn eller egenskaper, bør du finne ut hvordan du tilegner deg disse.

- Får du ikke muligheten til det i din nåværende jobb, kan du melde deg på kurs, konferanser og andre relevante events. Å jobbe som frivillig i en organisasjon kan gi deg erfaring innen eksempelvis prosjektledelse, sier Westerman.

For du bør ikke skifte jobb for ofte, det kan få nye arbeidsgivere til å heve øyebrynene, mener hun. Bli i en jobb i minst ett år før du vurdere å forlate den.

6. Ha et liv utenom jobb

Selv om det er viktig å ha planlagt ditt neste trekk, betyr ikke det at du skal være besatt- særlig ikke om du er fornøyd med din nåværende arbeidsplass.

- Det er vanskelig å være fullt dedikert i det du gjør, hvis du samtidig er på utkikk etter noe annet. Begrens letingen. Det er også viktig å ha et liv utenfor kontorets vegger - og ikke et liv som er for isolert, mener Westerman.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.