Lederen av Digitalt personvern mener forslaget gjør terroristene til vinnere.

Fredag ble det kjent at PST-sjef Benedicte Bjørnland ønsker å gi sikkerhetstjenesten lov til å kartlegge alle nordmenns aktivitet på internett ved å bruke såkalt stordatateknologi. Dette er svært omstridt, og den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA har fått kraftig kritikk for sin lagring av stordata.

Likevel er ikke Anundsen fremmed for at dette kan være et viktig virkemiddel i kampen mot terror.

– Det er viktig at PST har de nødvendige verktøy for å ivareta sitt samfunnsoppdrag. Det er viktig i slike vurderinger at vi tar inn over oss et nytt og forhøyet trusselnivå mot Norge, sier Anundsen til Klassekampen.

Skutt ned

Han sier regjeringen akkurat nå jobber med å vurdere hva slags regler for PSTs behandling av personopplysninger vi skal ha i framtiden, samt tilgangen til metoder og eventuelle regler for lagring av stordata.

PST-sjefens utspill i Klassekampen fredag, som hun la fram under Nordisk juristmøte i Oslo senere samme dag, ble slett ikke tatt imot med åpne armer på Stortinget. Venstre og SV sier blankt nei, mens Arbeiderpartiet og Senterpartiet er skeptisk. Politikere fra hele det politiske landskapet hadde tidlig fredag skutt ned forslaget.

– Det vi ser, er enda mer overvåking av uskyldige. Det sier vi nei til, sier Anundsens partikollega, Frp-nestleder Per Sandberg.

Også Datatilsynet er skeptisk til å la PST samle og analysere all nett-trafikk.

– Katastrofe

Det samme er Anders Brenna, som er daglig leder av interesseorganisasjonen digitalt personvern. Han mener det er terroristene vinner dersom PST får iverksette stordataovervåkning.

– Massiv overvåking i den skalaen Politiets sikkerhetstjeneste har foreslått, vil vøre lite annet enn en tragedie. Et slikt overvåkingssamfunn vil være terroristenes største seier, sier Brenna til Dagsavisen.

Etter at datalagringsdirektivet ble felt i den europeiske menneskerettighetsdomstolen, sier Brenna at han trodde norske myndigheter hadde lært.

– At PST nå likevel ønsker seg big data-overvåking i Norge er en katastrofe, sier han.

– Tilliten rakner

Grunnen er ifølge Brenna at Bjørnlands planer potensielt kan ødelegge det norske tillitssamfunnet slik vi kjenner det.

– De har ikke ressurser til å angripe oss med militærmakt, men de kan skremme oss. Dersom vi som samfunn går inn i panikkmodus og overvåker alt og alle får de det akkurat som de vil, sier han. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.