I de siste to månedene har det blitt solgt 1.771 nye boliger i Norge. Dette er om lag 380 færre enn i forrige tomånedersperiode.

Det viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, som ble publisert mandag.

Salget utgjør 13 prosent av boligene som har vært til salgs, mot 15 prosent i forrige rapport.

Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter på Østlandet, Vestlandet, Sørlandet og Nord-Norge.

- Salget er vanligvis lavere i ferieperioden enn ellers i året, forklarer sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

- Vil legge en demper på prisutviklingen

- Det er ikke overraskende at salget i år er bedre enn i fjor, for den store nedturen kom nettopp gjennom sommermånedene i fjor. Salget har nå kommet opp på et mer normalt nivå. Det tyder på at nyboligmarkedet på mange måter er friskmeldt, sier Bjørnstad.

- Ingenting tyder på at vi kan forvente noen ny nedtur. Særlig hvis vi skuer til bruktboligmarkedet, ser vi stigende priser og økt aktivitet. Bruktboligmarkedet og nyboligmarkedet henger jo sammen, og utviklingen er ganske parallell, sier Bjørnstad.

- Det kommer mange nye boliger på markedet. Det er også en større beholdning av usolgte boliger enn før, fordi salgsnedgangen gjennom andre halvår ifjor bidro til å øke beholdningen, og denne er ikke solgt ned ennå. Dette forventer vi vil legge en demper på prisutviklingen for nye boliger, så vel som bruktboliger, sier Bjørnstad, som forventer at salget likevel vil utvikle seg bra fremover.

Svakest salgstakt i sør

På Østlandet ble det solgt 763 nye boliger på Østlandet. Dette er 22 prosent flere enn samme periode i 2013, men 24 prosent færre enn forrige tomånedersperiode.

- Salget er på nivå med sommersalget 2011 og 2012, skriver Bjørnstad.

På Vestlandet har Samfunnsøkonomisk analyse registrert salg av 396 nye boliger. Dette er 23 prosent færre enn i forrige tomånedersperiode, men 31 prosent flere enn samme periode i 2013 og om lag det samme som i 2012.

I løpet av siste tomånedersperiode har analytikerne registrert salg av 103 nye boliger på Sørlandet. Det er 23 prosent færre enn i forrige tomånedersperiode. Salget utgjør bare 9 prosent av boligene som har vært til salgs i perioden. Dette er den klart laveste salgstakten av alle regionene i landet.

Tromsø driver salget

I Nord-Norge har Samfunnsøkonomisk analyse registrert salg av 182 nye boliger. Dette er hele 77 prosent flere enn forrige tomånedersperiode. Også denne perioden var det Tromsø som driver nyboligsalget i Nord-Norge. Salget der utgjorde hele 48 prosent av antall boliger til salgs.

Flere igangsettingstillatelser

Statistisk sentralbyrå (SSB) la mandag frem sesongjusterte tall som viser at antall igangsettingstillatelser til nye boliger gikk opp med ni prosent fra juni til juli. 

I perioden juli 2013-juli 2014 ble det gitt igangsettelsestillatelse til 29.800 nye boliger. Det er en nedgang på vel én prosent fra foregående tolvmånedersperiode.

Tallene varierer en god del fra måned til måned. Den langsiktige trenden viser en svak oppadgående utvikling i antall igangsettingstillatelser til nye boliger siden januar i år, ifølge SSB.

Saken oppdateres.

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.