Alf Bjørseths utbyggingsselskap for solenergi har bygd ut solkraftverk i Sør-Afrika, Tsjekkia og Rwanda for fire milliarder kroner.

Nå skal tempoet i utbyggingen økes, og solkraftverk i Utah, Hawaii og Jordan skal være igang med strømproduksjon om drøyt ett år. Deretter skal det bygges i Japan, USA og flere andre afrikanske land.

For å klare det trenger Scatec Solar penger, og vil på børs innen utgangen av oktober.

– Vi vil foreløpig ikke gå ut med hvor mye vi vil hente. Men vi skal ha mer egenkapital til utbygging av solkraftverk for seks milliarder kroner, hvorav 80 prosent finansieres av banker. Så får folk regne selv, sier Raymond Carlsen, administrerende direktør i Scatec Solar.

Halvparten til eierne

Ifjor fikk solenergiselskapet et underskudd på 75 millioner kroner, men solkraftverkene var da ikke ordentlig i gang. I første halvår i år er driftsresultatet på 45 millioner kroner, som ventes å bli vesentlig forbedret etter at flere anlegg er igangsatt i sommer som vil doble produksjonen.

– Parkene har en garantert inntjening i 20 år, og har ingen uforutsigbare råvarepriser. Meningen er å dele ut halvparten av overskuddet fra kraftverkene til aksjonærene og bruke den andre halvparten til å bygge mer, sier Carlsen, som kaller det en vekst- og dividendebutikk.

– I Sør-Afrika konkurrerer vi med kullkraft på pris. Så langt ned er kostnadene kommet, og enda lavere vil de bli. Vi nærmer oss et nivå der vi inklusive batterier kan produsere hele døgnet og konkurrere mot fossile energiformer på pris. Vi er langt på vei, sier Carlsen.

Månedens favoritt?

Fortsatt er det langt flere investorer som har brent seg på solenergi enn de som har tjent. Men det er nettopp fallet til produsentene av solceller, wafere og paneler som har gjort at solenergi nå konkurrerer med fossil energi i stadig flere land.

– Vi har hatt innledende møter med investorer i New York, Boston og Oslo, og vi merker en markant forskjell i holdningen til solkraft som er veldig positiv. Det ser veldig lovende ut, sier Raymond Carlsen, administrerende direktør i Scatec Solar.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.