Det John Fredriksen-dominerte tørrlastrederiet Golden Ocean opplever et svakere marked i andre kvartal enn i samme periode ifjor (se tabell).

Ser tap

Nå varsler selskapet at resultatet så langt i tredje kvartal er lavere enn det var i andre kvartal. For tredje kvartal venter styret et lite nettotap, ifølge selskapets kvartalsrapport onsdag.

«Så lang i tredje kvartal er resultatet for flåten lavere enn i andre kvartal, da flåten dro nytte av høyere resultat som kom fra første kvartal», heter det.

Selskapet tror oppgangen i markedet den seneste tiden vil påvirke slutten av tredje kvartalet positivt, men at det uansett blir et lite nettotap i tredje kvartal.

Fremtidige resultater vil fortsette å korrelere med spotmarkedet og resultat for 2014 vil derfor være avhengig av markedsutviklingen inn i fjerde kvartal, opplyses det.

Svakt i kull

Konsernsjef Herman Billung opplyser under dagens kvartalspresentasjon at kull var den store skuffelsen i andre kvartal, og den primære grunnen til det svake markedet.

- Kinesisk kullimport i juli 2014 var ned 19,6 prosent år over år, og for de første syv månedene er samlet import ned 2,2 prosent, sa han.

Dette sammenliknet han med konsensus som ventet vekst på rundt 13 prosent dette året. I forhold til dette er Kinesisk kullimport nå 30 millioner tonn under forventet.

- På en annualisert basis tilsvarer dette en kapasitet på rundt 50 capesize-fartøy eller 100 panamax, sier Billung​.

Fikk kompensasjon

Golden Ocean fikk et bruttoresultat (ebitda) på 23 millioner i andre kvartal, mens 12 millioner dollar var ventet, ifølge TDN Finans.

Av totale driftsinntekter på 72,8 millioner dollar i andre kvartal er 67,2 millioner ordinære, mens er 5,6 millioner stammer fra andre kilder.

Av notene fremgår det at 5,3 millioner av «andre inntekter» er relatert til kompensasjon for en uoppfylt charterkontrakt mottatt i andre kvartal.

Selskapet betaler utbytte på 0,025 dollar per aksje for kvartalet. Det var ventet et utbytte på 0,03 dollar per aksje.

Ser Jinhaiwan-løsning

Videre opplyses det at selskapet har i andre kvartal mottatt tilbakebetaling og renter fra Jinhaiwan på 56,2 millioner dollar.

Golden Ocean har mottatt rundt halvparten av det utestående beløpet fra Jinhaiwan.

Det gjenstår oppgjør for seks kontrakter, og disse skal ankes eller har blitt anket av selskapet. Avhengig av utfallet av ankeprosessen kan det ta frem til starten av 2015 før alle fordringene mottas.

Styret tror fremdeles at selskapet vil motta alle innbetalingene og rentene i alle sakene.


Les også:

Fredriksens laksefabrikk knaller til  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.