Etter et møte mellom EUs utenriksministre i Milano fredag kveld, sa den tyske utenriksministeren Frank Steinmeier at «en allerede farlig situasjon i Ukraina», nå har «nådd et helt nytt nivå».

Elmar Brok, leder av utenrikskomiteen i EU-parlamentet, mener det nå er klart at Russlands president Vladimir Putin vil etablere en landkorridor mellom Russland og den annekterte Krim-halvøya.

Les også: Vil stenge Russland ute fra finansverdenen

Klar beskjed

Lørdag møtes EUs- stats- og regjeringssjefer til toppmøte i Brussel. Det er da ventet at det kommer nye sanksjoner mot Russland, selv om flere EU-land er skeptiske. Det er bare fem uker siden EU forrige gang strammet inn sine sanksjoner mot Russland.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt sier det må sendes en klar beskjed til Russland, melder BBC.

– Vi må erkjenne hva vi står overfor: Vi er midt i en andre russisk invasjon av Ukraina på et år, sier Bildt.

Konsekvenser

Og etter meldingene fra NATO om at tusenvis av russere kjemper side om side med prorussiske separatister i Øst-Ukraina, sa Tysklands Angela Merkel at «en slik oppførsel kan ikke fortsette uten konsekvenser».

Ukraina har bedt EU om militær hjelp i kampen mot opprørerne øst i landet, og Romanias president Traian Basescu kommer på toppmøtet til å oppfordre sine EU-kollegaer om å si ja til Ukrainas forespørsel.

Ukrainas president Petro Porosjenko kommer til Brussel lørdag for å diskutere krisen med EU-lederne.

President-duell

På EU-toppmøtet skal det også velges ny EU-president og utenrikssjef. De nye EU-toppene skal etterfølge president Herman Van Rompuy og utenrikssjef Catherine Ashton.

Både Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt og Polens president Donald Tusk blir nevnt som favoritter til å bli ny EU-president, mens flere europeiske medier melder at det er enighet om at stillingen som utenrikssjef vil gå til den italienske utenriksministeren Federica Mogherini. (©NTB)

Les: Fogh Rasmussen: - Farlig, russisk mønster

Desperat bønn fra Ukraina til NATO (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.