De svenske sosialdemokratene går til valg på å reversere skattekutt fra de siste åtte årene.

De rødgrønne partiene, med norske Aps søsterparti Socialdemokraterna i spissen, har lenge ligget an til å detronisere statsminister Fredrik Reinfeldt og hans borgerlige allianse i valget 14. september.

– Vi kommer definitivt til å øke skattene, også for dem som tjener mest, sier Magdalena Andersson.

Hun er «sossarnas» finanspolitiske talskvinne og kan bli finansminister etter valget. Ifølge målingene ser nemlig sosialdemokratene ut til å kunne danne regjering sammen med Miljöpartiet og muligens Vänsterpartiet etter valget.

Kursendring

Andersson peker overfor nyhetsbyrået Reuters på at Socialdemokraterna ønsker en ny bankskatt og en maksimal inntektsbeskatning på nærmere 60 prosent. Skatteøkningene vil bli gjennomført for å kunne finansiere velferd.

Hennes plan er en klar kursendring sammenlignet med den politikken de borgerlige partiene har ført de siste åtte årene. Reinfeldt har nemlig kuttet skattene og slanket velferdsstaten.

Det har bidratt til at Sveriges statsfinanser de siste årene har fremstått som solide sammenlignet med gjelds- og budsjettproblemer i andre europeiske land. Sveriges gjeld som andel av brutto nasjonalprodukt ligger bare så vidt over 40 prosent – et hav under land som Italia og Storbritannia.

Anders Borg har sågar blitt kåret til Europas beste finansminister av Financial Times for måten han har håndtert krisetidene på.

Mer til velferd

Men velgerne lar seg tilsynelatende ikke imponere. Arbeidsledigheten har bitt seg fast på 8 prosent, og spesielt unge sliter med å få jobb. Sverige er dessuten ett av de landene i OECD hvor de økonomiske ulikhetene øker mest.

Medienes beretninger om eldresentre hvor beboerne angivelig er blitt stengt inne i skap eller ikke har fått mat, har sjokkert mange svensker og skapt frykt for at kuttene i velferdsstaten har gått for langt.

Ifølge Andersson vil den aller høyeste inntektsskatten nå slå inn på lønninger over 60.000 svenske kroner i måneden. I dag er maksimumsskatten 57 prosent, allerede ett av de høyeste nivåene i verden. Totalt vil partiet øke skattebyrden med 1 prosentpoeng av BNP.

Skape nye jobber

Meningsmålinger tyder på at velgerne nå ønsker at staten investerer mer i utdanning, jobber, helse og eldreomsorg.

– Vår vei er å øke skattene akkurat nå, slik at vi kan gjøre noen helt nødvendige investeringer. Vi ser heller ikke noe behov for nye skattekutt i fremtiden, men snarere for større investeringer i offentlig sektor, sier Andersson til Financial Times.

Socialdemokraterna har blant annet lovet å bruke offentlige midler på å opprette titusener av nye jobber innen helse og omsorg og skolesektoren. De vil også ha strengere regler for såkalte Private Equity-selskaper, som investerer i bedrifter som driver skoler og eldresentre.

Ikke «vanlige» folk

Reinfeldt har kuttet i både inntekts-, formue- og selskapsskatten, noe som har redusert skattebyrden med 4 prosent av BNP. Han varsler at Socialdemokraternas skatteøkninger vil øke budsjettunderskuddet, som allerede er på 1,2 prosent av BNP.

Men Andersson bedyrer at også hun er opptatt av å holde underskuddet nede. Hun understreker at nye utgifter vil ha inndekning, og at skatteøkninger ikke vil ramme «vanlige» folk.

– Jeg har stor tro på stabile statsfinanser, så på den måten vil jeg være en veldig streng stemme for en mye smartere sparepolitikk som i mye mindre grad vil ramme vanlige folk, sier Andersson. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.