KS har gitt seg på kravet om mer bunden arbeidstid for lærerne. Dagens avtale om arbeidstid blir videreført i ett år og ny avtale innebærer ikke mer bunden tid, uten enighet lokalt.

Fagforeningenes uravstemminger kan fremdeles si nei til forhandlingsforslaget. Da blir i tilfelle streiken gjenopptatt.

- Jeg er veldig spent på om lærerne vil si ja, sier forbundsleder Anne Finborud i Skolenes landsforbund til DN.

-Hvis jeg skal tippe, blir det kanskje et lite flertall for. Men jeg tror også du får en motstandsgruppe. Så spørsmålet er om det vil skape mistillit på lærerrommene, sier Finborud.

- Usikkerhet

Hun viser til at innstillingen fra forbundsstyret var delt.

- Årsaken til usikkerheten er at vi samlet sett synes det er riktig å si at vi har fått en litt dårligere avtale enn vi hadde, sier Finborud.

Lærene vant hovedkampen om bunden arbeidstid, og får samtidig beholde dagens overtidsgodtgjøring, som KS ville svekke. Samtidig løftes redusert undervisningsplikt fra 55 år til 57 år.

- Vi har blant annet tapt en bit av seniorpolitikken, sier Finborud.

- Tapt en bit

Mandagens løsning går ut på at dersom partene på en skole ikke blir enige om arbeidstid, skal saken gå videre i et system med mekling i fylkeskommunene eller kommunen.

Dersom man heller ikke blir enige der, så er det såkalt tilbakefallsordning, altså dagens ordning, som gjelder.

Finborud mener dette i praksis ikke vil utgjøre en stor forskjell.

- Den ideologiske forskjellen ligger i at partene lokalt blir så synlig. Nå avhenger det av hvordan partsforholdet lokalt stresses og forvaltes. Hvis de tillitsvalgte gjør en god jobb - posisjonerer seg og tar vare på medlemmene - så kan dette gå veldig bra og nesten bli som før, sier Finborud.

Avtalen ble signert like før pressekonferanse klokken 08.30.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.